30 teams in 30 days: Arizona Diamondbacks


Met de Cardinals zijn alle teams in de NL Central behandeld. We gaan verder met de NL West, het eerste team dat daarin aan bod komt is Arizona. De Diamondbacks spelen sinds 1998 in de MLB en wonnen in 2001 al hun eerste titel. Die titel hadden zij vooral te danken aan pitchers Randy Johnson en Curt Schilling, die dat jaar samen 43 wedstrijden wonnen in het regular season en werden vervolgens samen World Series MVP nadat zij hun team naar een 4-3 overwinning hielpen in de best of seven. Sindsdien bereikten de D’backs nog twee keer de playoffs, maar hadden ze nog maar drie winning seasons.

2010: laatste plaats
De Diamondbacks eindigden met een record van 65-97 voor het tweede seizoen op rij op de laatste plaats in de NL West. Manager A.J. Hinch en GM Josh Byrnes werden halverwege het seizoen ontslagen en Kirk Gibson, bekend vanwege deze home run, werd de nieuwe manager. Ook onder zijn leiding ging het niet goed. Het probleem zat hem voor de D’backs vooral in de pitching. De slagploeg deed het redelijk. Ze scoorden 713 punten, maar sloegen wel 1366 hits. 180 daarvan gingen over de hekken, goed voor een derde plaats in de NL. Het batting average liet wel te wensen over: .250. Ze kregen 1529 keer drie slag (verreweg het meeste in de National League) en 589 keer vier wijd.

Zoals gezegd was de pitching het grote probleem. Buiten de Pirates had Arizona de slechtste pitching staff in de NL met een team ERA van 4.81. Geen van de gekwalificeerde pitchers had een winning record en geen enkele pitcher won meer dan negen wedstrijden. Ze gooiden samen slechts 1070 keer drie slag en gaven 548 vrije lopen weg.

Mark Reynolds en Adam Laroche waren de spelers die er aan slag bovenuit staken bij de D’backs. Reynolds sloeg weliswaar slechts .198, maar was wel team leader met 32 home runs en sloeg bovendien 85 punten over de plaat. Hij werd wel voor het derde jaar op rij league leader in strikeouts van de National League met dit seizoen 211 K’s. Eerste honkman Laroche sloeg .261 met 25 home runs en 100 RBIs. Rookie Daniel Hudson was de beste pitcher bij de Diamondbacks. Hij kwam over van de White Sox in een trade waarin Edwin Jackson de tegengestelde weg bewandelde en ging in Arizona 7-1 met een ERA van 1.69.

Grootste tegenvaller was closer Chad Qualls. Hij had gigantische problemen met zijn controle en had een ERA van 8.29, een WHIP van 2.00 en slechts 12 saves voordat hij in een trade naar de Rays gestuurd werd.

Het hoogtepunt in het seizoen van Arizona was de no-hitter van Edwin Jackson op 26 juni:

2011: Rebuilding?
Nadat in de zomer al Edwin Jackson, Chad Qualls en Dan Haren werden getrade, werd nu ook Mark Reynolds in een trade naar de Orioles gestuurd. Adam Laroche en Brandon Webb werden free agent en vertrokken respectievelijk naar de Nationals en de Rangers. Nieuwe GM Kevin Towers probeert deze dure spelers te vervangen met goedkopere jonge spelers. De Cubaanse eerste honkman Juan Miranda kwam over van de Yankees, startende werper Zach Duke kwam van de Pirates, Melvin Mora, J.J. Putz, Xavier Nady, Henry Blanco en Aaron Heilman kwamen via free agency.

Met al deze nieuwe gezichten verandert er natuurlijk veel in de opstelling. Het infield wordt dit seizoen gevormd door Juan Miranda (1B), Kelly Johnson (2B), Stephen Drew (SS) en Melvin Mora (3B). Willie Bloomquist krijgt in Spring Training de kans om met Tony Abreu te strijden om de plek als backup infielder. Miguel Montero is opnieuw de catcher en wordt bijgestaan door backup Henry Blanco.

In het outfield is megatalent Justin Upton volgend jaar weer rechtsvelder zijn. Van de 22-jarige outfielder wordt dit seizoen meer verwacht dan de .273, 17 home runs en 69 RBIs, die hij in 2010 liet zien. Naast hem staat Chris Young in center field en aanwinst Xavier Nady zal plaatsnemen in linksveld. Gerrardo Parra is vierde outfielder.

De starting rotation is compleet vernieuwd ten opzichte van het begin van vorig seizoen. Er is geen echte ace, maar Joe Saunders – hij kwam over in de Haren-trade – is de meest ervaren man en zal waarschijnlijk de eerste starter zijn. De talentvolle Daniel Hudson liet vorig seizoen zien wat hij kan en is tweede pitcher. De rotatie wordt opgevuld door Ian Kennedy, Barry Enright en Zach Duke.

J.J. Putz is de nieuwe closer van de Diamondbacks, die hopen dat hij een volledig seizoen fit kan blijven en dan de vorm kan terugvinden die hij bij de Mariners liet zien in 2008. Juan Gutierrez, Aaron Heilman, Sam Demel, David Hernandez, Kam Mickolio en Esmerling Vasquez strijden om de overige plekken in de bullpen. De volledige depth chart van de Diamondbacks vind je hier.

De kans lijkt groot dat Towers nog gaat proberen om deze bullpen te versterken. Toch ligt het niet in de lijn der verwachting dat de Diamondbacks dit jaar hoge ogen gaan gooien. Daarvoor hebben ze simpelweg te weinig kwaliteit. Laat weten wat jij van Arizona verwacht in de poll.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: