30 teams in 30 days: Pittsburgh Pirates


Het voorlaatste team in de NL Central is Pittsburgh. De Pirates, die furore maakten in de jaren ’70 onder aanvoering van Roberto Clemente en Willie Stargell, zijn de laatste jaren beduidend minder succesvol geweest. De laatste 18 (!) seizoenen verloren de Bucs meer wedstrijden dan dat ze wonnen.

2010: +100 loss season
In die 18 seizoenen werden heel veel wedstrijden verloren, maar alleen in 2001 en in 2010 verloren de Pirates meer dan 100 wedstrijden. Dit seizoen was het record van de Pirates rampzalig: 57-105. In het afgelopen decennium kenden alleen de Diamondbacks (51-111 in 2004) en de Tigers (43-119) een slechter seizoen. Je kunt het de spelers nauwelijks kwalijk nemen, maar de organisatie wordt al jaren op een slechte manier bestuurd. Manager Jack Russel mocht het dit jaar nog een keer proberen, maar met zijn spelersmateriaal kon er niet veel meer van hem verwacht worden dan een laatste plaats in de NL Central. De plaats die al jaren door de Pirates wordt ingenomen.

In 1992 bereikten de Pirates voor het laatst de playoffs onder leiding van manager of the year Jim Leyland en MVP Barry Bonds. In een zinderende NLCS werden ze na zeven wedstrijden uitgeschakeld door de Atlanta Braves, terwijl ze slechts een uit verwijderd waren van de World Series (zie filmpje hieronder – kwaliteit is niet goed, maar de spanning is te voelen). Sindsdien lijkt er een vloek op de Pirates te rusten. Omdat ze vaak onderin eindigen, krijgen de Pirates veel hoge draft picks. Je zou dus verwachten dat ze afgelopen jaren veel talentvolle spelers hebben kunnen opleiden en laten debuteren, maar ook dat valt vies tegen. Het is stuitend om te zien dat in de jaren ’90 alleen Jason Kendall uitgroeide tot een volwaardige Major Leaguer. De afgelopen jaren braken Paul Maholm, Neil Walker, Andrew McCutchen, Brad Lincoln en Pedro Alvarez door, maar ook deze spelers hebben tot nog toe niet echt kunnen laten zien wat er van een first round draft pick verwacht mag worden.

Al met al kun je zeggen dat we van een team met weinig geld en slechte scouting niet te veel kunnen eisen. De Pirates worden soms zelfs een veredeld Triple-A team genoemd, maar wonnen in 2010 wel meer wedstrijden dan Bill James voorspeld had (53-109). De Pirates eindigden het seizoen met het slechtste batting average van de NL (.242), de minste runs (587) en de minste hits (1303). Ze kregen 1208 keer drie slag en 463 keer vier wijd.

De pitching was zo mogelijk nog slechter. Het team ERA (5.00) was verreweg het slechtste in de hele MLB en de pitchers van de Pirates gaven bovendien de meeste hits van alle pitching staffs in de Majors op: 1567. De Pirates gooiden 1026 keer drie slag en het meest positieve voor de Pirates in 2010 was het feit dat ze slechts 538 keer vier wijd gooiden.

De beste speler bij de Pirates was reliever Evan Meek. Meek was namens de Pirates de enige All-Star in 2010 en eindigde het seizoen met een ERA van 2.14 met 4 saves, 15 holds en 70 K’s in 80 innings. Er is eigenlijk geen individuele speler aan te wijzen die erg tegenviel. Je mag van de Pirates simpelweg niet meer verwachten dan dat ze dit jaar hebben gepresteerd.

Beelden van de NLCS van 1992:

2011: More of the same
In 2011 hoeven we van de Pirates ook niet te verwachten dat zij een grote stap in de goede richting zullen zetten. Clint Hurdle is weliswaar een goede nieuwe manager en sommige rookies zullen zich wellicht verder ontwikkelen, maar de gehele selectie van de Pirates blijft ondermaats en zal geen hoge ogen gooien in de NL Central. De volgende spelers werden aangetrokken: Lyle Overbay (1B), Matt Diaz (OF) en Kevin Correia (SP). Jose Veras, Jorge Julio, Brian Burres (RP), Josh Fields en Garret Atkins (IF) kregen een minor league contract met een uitnodiging voor Spring Training en een kans om een vaste plek op het roster te verdienen.

Het infield van de Pirates wordt in 2011 gevormd door Overbay (1B), Neil Walker (2B), Ronny Cedeno (SS) en Pedro Alvarez (3B). Garret Atkins en Josh Fields krijgen dus de kans om een plek als backup infielder te winnen. Ryan Doumit is de catcher en wordt bijgestaan door backup Chris Snyder. Het outfield wordt gevormd door linksvelder Jose Tabata, midvelder Andrew McCutchen, rechtsvelder Garret Jones en backup Matt Diaz.

De starting rotation bestaat volgend seizoen uit James MacDonald, Paul Maholm, Kevin Correia, Ross Ohlendorf en een pitcher uit de groep Jeff Karstens/Brad Lincoln/Charlie Morton. De bullpen wordt komend jaar aangevoerd door Evan Meek. Hij neemt de taken van closer Octavio Dotel over, die vertrok naar de Blue Jays. Joel Hanrahan, Chris Resop en Dan McCutchen zijn voorlopige de enige drie relievers met een vast contract. Jose Veras, Jorge Julio en Brian Burres krijgen dus de kans om de overige plekken te veroveren. De volledige depth chart van de Pirates vind je hier.

Over de verwachting voor volgend jaar kan ik kort zijn: zesde. Laat weten waar jij de Bucs ziet eindigen via de poll.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: