Sabermetrics part 3


Vandaag behandel ik opnieuw drie Sabermetrics: wOBA, WE en WPA. Een overzicht van de Sabermetrics die ik al behandeld heb vind je door op de knop Baseball Slang Explained te klikken. Deze nieuwe stats zijn erg bruikbaar voor het bepalen van de waarde en de kwaliteit van een speler. Voor journalisten een erg leuk speeltje, voor GM’s, managers en front office executives heel belangrijk en voor ons gewone fans leuk om te weten en handig voor fantasy baseball!

wOBA
wOBA staat voor weighted On Base Average en meet volgens sabermetricians de waarde van een speler beter dan average en slugging percentage en OPS. Voor het slaggemiddelde wegen alle honkslagen even zwaar, maar een home run is natuurlijk meer waard dan een single. Bij slugging percentage en OPS wordt dat verschil in waarde tussen verschillende honkslagen wel erkend, maar de berekeningen daarbij kloppen niet helemaal. Een double is daarbij twee keer zoveel waard als een single en een home run is op zijn beurt twee keer zoveel waard als een double. Sabermetricians hebben echter uitgezocht welke waarde (omgerekend in runs) bij welke gebeurtenis in een wedstrijd hoort. Een lijst met deze run values vind je hier.

Het woordje weighted betekent dat deze run values meegewogen worden bij het berekenen van deze stat. Voor wOBA tellen de walks (niet de intentional walks), hit by pitches, singles, RBOEs (reached base on errors), doubles, triples en home runs mee. Deze stats worden eerst vermenigvuldigd met hun run value voordat ze bij elkaar opgeteld worden en vervolgens worden gedeeld door het aantal plate appearances. Het gemiddelde wOBA in de Majors is .335 en de beste spelers zitten – net als met het OBP – boven de .400. In 2010 hadden beide MVP’s Josh Hamilton en Joey Votto het hoogste wOBA met respectievelijk .447 en .439. Cezar Izturis van de Orioles was van alle gekwalificeerde spelers de slechtste slagman vorig seizoen met een wOBA van .248.

WE
WE staat voor Win Expectancy en meet na elke actie in een wedstrijd de kans dat een team een wedstrijd wint. David Appelman, een bekende sabermetrician, beschreef WE alsvolgt: “Win Expectancy is the percent chance a particular team will win based on the score, inning, outs, runners on base, and the run environment.” De tussenstand, het punt in de wedstrijd, het aantal nullen in een inning en het aantal honklopers spreken voor zich. Het run environment staat voor het aantal punten dat in een wedstrijd gescoord is tot op dat moment in de wedstrijd.

Win expectancy wordt voornamelijk gebruikt om na afloop te kijken wie de belangrijkste hit sloeg of wie de belangrijkste strikeout gooide. Als je elke wedstrijd zo onderzoekt, kun je op een andere manier dan WAR of Runs created bepalen welke speler van grote waarde zijn voor hun team. Het verloop van de WE van een wedstrijd wordt over het algemeen in een grafiek (zie hieronder) geïllustreerd. Fangraphs is een site waar erg veel met deze statistieken wordt gewerkt.


De bovenstaande grafiek laat het verloop van de WE in de laatste wedstrijd van de World Series afgelopen seizoen tussen de Rangers en de Giants. In de grafiek is te zien dat de homerun van Edgar Renteria de ‘game changer’ was. Bij de stand van 0-0 in de 7e inning sloeg hij een 3-run home run. Na de home run van Cruz in de gelijkmakende slagbeurt stegen de kansen van de Rangers nog even, maar Lincecum en Wilson hielden het in de 8e en 9e inning dicht en bezorgden de Giants de World Series titel. Op deze pagina vind je de grafiek en de speciale box score van de wedstrijd. In deze box score staat ook WPA, de volgende sabermetric die ik behandel.

WPA
De afkorting WPA staat voor Win Probability Added en meet in hoeverre een speler heeft bijgedragen aan de Win Expectancy van zijn team. In de grafiek kun je al aflezen welke spelers belangrijke acties hadden in de wedstrijd en WPA meet precies hoe belangrijk (positief of negatief) zij waren.

In de tabel onder de grafiek wordt in de speciale box score met een getal aangegeven hoeveel invloed de speler op de winkansen van zijn team had. Dit getal komt tot stand door de verschillen die een speler met zijn acties had op de winstkansen van zijn team (in procentpunten) bij elkaar op te tellen. De som hiervan kan zowel positief als negatief zijn. Edgar Renteria had in Game 5 met zijn belangrijke homerun een hele positieve score, maar sloeg eerder in een dubbelspel. Hij kwam uit op .258. Tim Lincecum was de meest waardevolle speler met een WPA van .463 na 8 innings waarin hij slechts een punt tegen kreeg, slechts drie honkslagen toestond en 10 man met drie slag aan de kant zette. Hun teamgenoot Pat Burrell, die in de World Series 0-11 ging met 9 K’s, had ook in Game 5 een slechte dag. In de slagbeurt voordat Renteria aan slag kwam, kreeg hij drie slag met lopers op twee en drie. Hij was dan ook de minst waardevolle speler van de wedstrijd met een WPA van -.193.

Brian Daubach – wie kent hem niet? – had de beste wedstrijd ooit op het gebied van WPA. In 2000 sloeg hij in een wedstrijd voor de Red Sox 3-5 met twee singles, een home run en 4 RBIs. Hij haalde daarmee een WPA van 1.273. Vorig jaar zagen we een van de slechtste WPA’s aller tijden. Luis Castillo liet in de negende inning bij een voorsprong van 8-7 met twee uit in de negende inning en lopers op het eerste en tweede honk een simpele popup van A-Rod uit zijn handschoen vallen waardoor beide honklopers konden scoren en de Yankees de wedstrijd wonnen. Dit leverde Castillo een WPA op van -0.825. Hieronder zie je het verloop van de Win Expectancy in deze wedstrijd. Zelden kom je een groter verschil tegen in een play.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: