30 teams in 30 days: Chicago Cubs


De NL East hebben we gehad en we werken onze weg nu richting het westen en moeten dus eerst langs de NL Central. Het eerste team uit de NL Central, op basis van alfabetische volgorde, is Chicago. De Cubs wonnen de World Series voor het laatst in 1908 en zijn het team dat al het langst van alle Major League teams wacht op een nieuwe titel. Ze stonden zelfs in 1945 voor het laatst in de World Series. Voor de duidelijkheid: sinds 1908 stonden de Yankees in 40 World Series en wonnen zij er 27. De Cardinals stonden in diezelfde periode 17 keer in de Fall Classic en wonnen 10 keer. De Marlins, die pas sinds 1993 bestaan, werden al twee keer kampioen en zelfs de Diamondbacks (in de MLB sinds ’98) wonnen de World Series al een keer. Legendarische commentator Harry Caray zei ooit het volgende: “What does a mama bear on the pill have in common with the World Series? — No Cubs..”

2010: Weer niet..
Ook in 2010 werd de ‘curse of the billy goat’ niet doorbroken. Deze vloek werd in 1945 door Billy Sianis uitgesproken over de Cubs, omdat zij hem niet met zijn geit het stadion in lieten. De vloek hield in dat zij nooit meer in de World Series zouden spelen. Of je er nu in gelooft of niet, de Cubs speelden na het uitspreken van de vloek niet meer in de Series. In 2010 eindigden de Cubs op de vierde plaats en lieten zij in de NL Central alleen de Pirates achter zich. Voor het tweede jaar op rij misten de Cubs de playoffs en terwijl ze in 2008 nog 97 wedstrijden wonnen, waren dat er in 2010 nog maar 75 (ze verloren er in 2010 87).

De Cubs hadden zowel aan slag als met de pitching problemen. Ze scoorden slechts 685 punten, sloegen 1414 hits en 149 home runs en kwamen ze uit op een team average van .257 (7e in de National League). Vooral het aantal strikeouts in vergelijking met het aantal walks viel erg tegen: 1236 om 479. De pitchers – onder leiding van ace Carlos Zambrano – vielen dus ook tegen. Met het team ERA (4.34) eindigde de pitching staff als vierde van onder in de NL. Ze gooiden weliswaar 1268 strikeouts, maar ook 605 vier wijd (meeste in de National League).

Al vrij snel werd duidelijk dat de Cubs het dit jaar niet zouden redden. Op de dag van de trade deadline, 31 juli, stuurden ze starter Ted Lilly en infielder Ryan Theriot naar de Dodgers in ruil voor Blake DeWitt en twee minor leaguers. In augustus werden in waiver trades Mike Fontenot en Derrek Lee respectievelijk naar de Giants en Braves gestuurd in ruil voor prospects. Op 23 augustus besloot manager Lou Piniella zijn carrière vroegtijdig te beëindigen. Hij zou sowieso aan het eind van het seizoen al met pensioen gaan, maar besloot eerder te stoppen om meer bij zijn moeder te kunnen zijn, die erg ziek was. Piniella is na Bobby Cox al de tweede grote manager die in 2010 stopte. Hij werd als speler groot bij de Yankees en was later manager voor onder andere de Mariners, de Devil Rays en de Cubs. Zijn career record als manager is 1835-1713, hij was vierde in aantal wins onder actieve managers op het moment dat hij stopte achter LaRussa, Cox en Torre.

De speler die voor de Cubs het meest in positieve zin opviel was rookie korte stop Starlin Castro. Hij sloeg .300 in zijn eerste seizoen in de Majors. Bovendien eindigde hij als vijfde in de stemming van Rookie of the Year in de National League. Carlos Zambrano was in de laatste twee maanden de beste speler bij de Cubs. Hij ging in zijn laatste 11 starts 8-0 met een ERA van 1.41.

‘Big Z’ was in de eerste helft van het seizoen wel de grootste tegenvaller. Niet alleen vanwege tegenvallende resultaten, maar vooral ook vanwege zijn slechte gedrag. Nadat hij op 25 juni in de eerste inning van een wedstrijd tegen de White Sox vier punten tegen had gekregen, ging hij in de dugout gigantisch tekeer tegen zijn teamgenoten. Als gevolg van zijn tegenvallende prestaties en slechte gedrag werd hij door Piniella naar de bullpen gestuurd om daar zijn vorm terug te vinden. Het resultaat heb je hier boven kunnen lezen.


2011: Eindelijk een einde aan de curse?
Mike Quade werd benoemd als nieuwe manager in Chicago, terwijl de fans riepen om Hall of Famer Ryne Sandberg. De twee belangrijkste gaten die GM Jim Hendry op moest vullen waren de gaten die Derrek Lee en Ted Lilly achterlieten. Voor de eerste werd slugger Carlos Pena voor een jaar binnengehaald. Dit eenjarig contract werd misschien wel getekend met het oog op het feit dat het contract van Albert Pujols volgend jaar afloopt bij de Cardinals. De pitcher die de Cubs graag wilden hebben, kwam binnen via een trade met de Rays. Matt Garza gaat samen met Zambrano, Ryan Dempster, Randy Wells en Tom Gorzellany of Carlos Silva de starting rotation vormen. De bullpen zal in 2011 opnieuw aangevoerd worden door closer Carlos Marmol, die in 2010 erg sterk was en een record zette voor pitchers met minimaal 50 innings in een seizoen gooiden met 16 K/9 innings. Kerry Wood, die een eenjarig contract tekende, wordt in 2011 zijn setup man en in de rest van de bullpen zal ten opzichte van vorig jaar weinig veranderen.

Het infield wordt in 2011 gevormd door nieuwe aanwinst Carlos Pena (1B), Blake DeWitt (2B), Starlin Castro (SS) en Aramis Ramirez (3B). De laatste zal het nieuwe seizoen weer helemaal fit aan de start staan, iets wat hij eigenlijk het hele vorige seizoen niet was. Toch sloeg hij 25 home runs en liet hij aan het einde van het seizoen weer flarden zien van de Ramirez die we uit eerdere jaren kenden. Catcher Geovanny Soto completeert het infield. De hoop in Chicago is dat hij zijn rookie seizoen kan evenaren, iets wat hem het afgelopen seizoen niet lukte.

Het outfield bestaat uit Alfonso Soriano (LF), Marlon Byrd (CF) en Kosuke Fukudome en Tyler Colvin zullen strijden om de positie in het rechtsveld. De volledige depth chart van de Cubs vind je hier. Op papier hebben de Cubs een sterk team, maar ze spelen wel in een erg sterke division waar vier van de vijf teams een erg sterke rotation hebben en de Reds, Cardinals en Brewers zeker niet minder sterk zijn geworden. Ik verwacht dat de Cubs dit jaar langer in de strijd om de playoffs kunnen blijven, maar veel zal afhangen van de prestaties van Carlos Zambrano. Als hij terugkeert in de vorm van de laatste twee maanden van vorig seizoen kunnen de Cubs ver komen. Zien we in 2011 de Zambrano van de eerste seizoenshelft, dan kan het erg moeilijk worden voor de Cubs. Laat in de poll weten wat jij verwacht.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: