Trevor Hoffman retires with 601 career saves


Een van de beste closers aller tijden heeft dinsdag besloten een einde te maken aan zijn carrière. Trevor Hoffman, een toekomstig Hall of Famer, kwam tot dit besluit na een loopbaan van achttien jaar, waarin hij uitkwam voor de Marlins, de Padres en de Brewers. Hij verlaat de sport op 42-jarige leeftijd met een all-time record 601 saves achter zijn naam.

Opkomst
Trevor Hoffman brak in 1993 door bij de Florida Marlins. Hij debuteerde op 6 april van dat jaar als reliever, terwijl hij in 1989 door de Reds in de elfde ronde gedraft werd als infielder. In het farm system van de Reds speelde hij als korte stop en derde honkman, maar aan slag was hij niet sterk genoeg. Vanwege zijn sterke arm probeerden zijn coaches hem uit als reliever. In zijn eerste seizoen op de heuvel (1991) gooide hij in 47.2 innings 75 keer drie slag en eindigde hij met een ERA van 1.89 gecombineerd in Single-A en Double-A. In 1992 werd hij in de expansion draft gekozen door de Marlins. De Marlins waren toen een nieuwe franchise en mochten van elk team een aantal spelers draften om zo het volgende seizoen met een Major League waardig team aan de start te kunnen verschijnen. Halverwege het seizoen ’93 werd hij door de Marlins in een trade naar San Diego gestuurd. In ruil voor Hoffman en een aantal andere prospects kregen de Marlins Gary Sheffield.

San Diego
Bij de Padres voelde Hoffman zich direct thuis, hij was op iets meer dan 100km van San Diego opgegroeid. In zijn eerste volledige seizoen voor de Padres in 1994 werd hij de closer. Hij pakte dat jaar 20 saves en eindigde met een ERA van 2.57 en in 56 innings gooide hij 68 strikeouts. In de jaren die daarop volgden groeide hij uit tot beste closer in de National League. Hij had dertien seizoenen achter elkaar een ERA van onder de 3.00 en had gedurende zijn loopbaan 12 seizoenen met 37 of meer saves. Slechts twee keer werd hij league leader in saves (1998 en 2006), maar weinig closers waren zo constant als hij. 1998 was het beste seizoen van Hoffmans loopbaan. Hij gooide dat jaar in 66 wedstrijden en pakte 53 saves. Zijn ERA was 1.48 en hij werd tweede in de Cy Young Award voting, achter Tom Glavine.

In zijn tijd bij San Diego was Hoffman zes keer All-Star en werd hij twee keer Rolaids Relief Man of the Year. Op 24 september 2006 verbrak Hoffman het All Time Saves record van Lee Smith en pakte hij zijn 479ste save. Een seizoen later was hij op 6 juni de eerste closer ooit met 500 saves.

Elke keer als Trevor Hoffman de heuvel betrad in de 9e inning werd hij begroet met het lied Hells Bells van AC/DC. Het scorebord liet dan een grote bel en de woorden ‘Trevor Time’ zien. In onderstaand filmpje zie je een van de laatste keren dat Hells Bells voor Hoffman werd gedraaid.

600
In 2009 vervolgde hij zijn carriere bij de Milwaukee Brewers, nadat hij te horen had gekregen dat zijn contract bij de Padres niet verlengd zou worden. Zijn eerste jaar bij de Brewers was sterk: hij pakte 37 saves, had een ERA van 1.87 en was voor de zevende keer in zijn loopbaan All-Star. Een jaar later ging het allemaal een stuk minder. De ouderdom eiste zijn tol en Hoffman kwam mede door blessures niet meer op zijn niveau. Hij werd door manager Ken Macha als closer tijdelijk vervangen door John Axford en zelfs teruggestuurd naar de minors om aan zijn problemen te werken. Toen hij terugkwam, waren de Brewers al niet meer in de race voor de playoffs en kon hij rustig naar zijn 600ste save toe werken. Deze mijlpaal bereikte hij op 7 september, op 29 september pakte hij zijn 601ste en laatste save in zijn laatste wedstrijd.

Geen gewone closer
In een tijdperk waarin de normale closer een echte power pitcher was met een fastball van tussen de 95-100 mph, was Hoffman met zijn fastball in de ‘high eighties’ een buitenbeentje. Hij had een fenomenale changeup/palmball waarmee hij slagmensen totaal voor gek kon zetten en gebruikte zijn fastball en curveball eigenlijk alleen om de slagmensen te laten weten dat hij niet alleen maar changeups gooide. Gedurende zijn loopbaan kwam Hoffman uit in 1035 wedstrijden, pakte hij 601 saves en gooide hij 1133 strikeouts in 1089.1 innings.

Hoffman lijkt een zekerheid voor de Hall of Fame met zijn All-Time Record in saves. Het is echter de vraag hoe lang hij dit record nog zal behouden, want Mariano Rivera heeft nog maar 42 saves nodig om op gelijke hoogte te komen en heeft net een nieuw tweejarig contract getekend bij de Yankees.

Tijdens een persconferentie liet Hoffman vandaag weten erg dankbaar te zijn dat hij zo lang op hoog niveau heeft kunnen presteren. Het was een moeilijke beslissing om afscheid te nemen van de sport, maar “ik verwacht van mezelf dat ik op een bepaald niveau kan pitchen, maar ik wist gewoon niet meer of ik dat wel zou halen dit jaar. Dan kun je beter stoppen”, aldus de voormalig closer. Hoffman zal nu een baan krijgen binnen de front office van de San Diego Padres. Het is nog niet bekend welke baan dat precies zal zijn. MLB.com maakte een mooi overzicht van zijn carrière.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

One Response to Trevor Hoffman retires with 601 career saves

  1. Pingback: 30 teams in 30 days: Milwaukee Brewers « All Bases Covered

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: