Sabermetrics part 2


Vorige week behandelde ik voor het eerst Sabermetrics. Deze ‘nieuwe’ stats worden door Sabermetricians gebruikt om de waarde van spelers beter te kunnen bepalen dan met stats als wins, losses, homeruns en RBIs. Elke week zal ik drie van deze Sabermetrics toelichten om ze later in het seizoen te kunnen gebruiken bij het beoordelen van prestaties van spelers en teams. Vorige week kwamen WAR, UZR en FIP aan bod, vandaag leg ik de begrippen runs created, BABIP en HR/FB uit.

Runs created
Dit is een statistiek waarmee gemeten wordt aan hoeveel punten een slagman voor zijn team een bijdrage had. Je kunt natuurlijk kijken hoeveel homeruns een slagman slaat, hoeveel honken hij steelt en of hij veel extra base hits slaat, maar het belangrijkste is natuurlijk om te weten hoe vaak zijn acties tot punten leiden. Bij runs created worden niet alleen honkslagen meegerekend, maar ook alle keren dat een speler op het honk kwam en zelfs productive outs (bijvoorbeeld een sacrifice bunt). De simpelste formule is RC (runs created) = (A x B)/ C. A is hierbij de On-base factor, B is de ‘advancement factor’ en C is de ‘opportunity factor’. Simpel gezegd is het dus de mogelijkheid op het honk te komen vermenigvuldigd met de mogelijkheid om anderen over te brengen, gedeeld door het aantal mogelijkheden.

Door de jaren heen zijn er verschillende manieren geweest om A, B en C te berekenen. Sinds 2002 zijn dit de meest gebruikte formules:
A = (H + BB + HBP – GIDP – CS) = (Hits + Walks + Hit by pitches – Grounded Into Double Plays – Caught stealing)
B = ((1.125 x Singles) + (1.69 x Doubles) + (3.02 x Triples) + (3.73 x Homeruns)) + (0.29 x (BB – (IBB + HBP))) + (.492 x (SH + SF + SB)) – (0.4 x K)
C = (AB + BB + HBP + SF + SH)

Een hoop rekenwerk dus, maar uiteindelijk krijg je er een representatief getal uit voor het aantal punten waarbij een speler betrokken is. Als je namelijk van alle spelers van een team uitrekent hoeveel hun aantal runs created was en het bij elkaar optelt, kom je heel dicht in de buurt van het totale aantal punten dat het team dat jaar scoorde. Babe Ruth is All-Time leader in RC met 2757 en kende ook het meest productieve seizoen ooit in 1921 met 233 RC.

BABIP
Bij honkbal komt – net als in elke andere sport – ook geluk kijken. Je kunt als slagman een bal vol raken en bijna zeker weten dat hij ‘outfield grass’ gaat vinden, maar dan toch zien dat een snelle linksvelder (bijvoorbeeld Carl Crawford) een geweldige vangbal maakt om je te beroven van een honkslag. Een andere keer sla je een heel lullig balletje net over het infield heen en komt een trage speler er niet bij. Het gewone batting average houdt hiermee geen rekening, BABIP doet dit wel. BABIP staat voor Batting Average on Balls In Play in andere woorden het gemiddelde van het aantal ballen dat een slagman het veld in brengt dat valt voor een honkslag. Je kunt deze stat gebruiken voor slagmensen en pitchers, als een slagman in een jaar een hoog BABIP heeft, heeft hij geluk gehad en kun je verwachten dat zijn average het volgend jaar lager zal liggen. Heeft een pitcher een hoog BABIP tegen dan heeft hij weinig geluk gehad en mag je verwachten dat hij volgend jaar een beter seizoen heeft. Dit geldt andersom ook: een laag BABIP is voor een slagman meestal een indicator dat hij pech gehad heeft en volgend seizoen beter zal zijn. Voor een pitcher is het natuurlijk andersom.

Het gemiddelde BABIP voor een slagman ligt tussen de .290 en de .300. Als het BABIP van een speler hier behoorlijk van afwijkt, kun je dus conclusies gaan trekken over zijn ‘luck factor’. Toch geldt dit niet voor alle spelers. Sommige spelers, waaronder bijvoorbeeld Ichiro, presteren nu eenmaal – mede dankzij hun snelheid – beter dan het league average en zullen elk jaar een hoger BABIP hebben dan de rest. De formule voor BABIP is: BABIP = A/B. A is hierbij (Hits – Homeruns). B is ((At Bats – K’s – Homeruns) + Sacrifice Flies).

Tussen de leaders in 2010 stonden Austin Jackson (.396), Josh Hamilton (.390), Carlos Gonzalez (.384) en Joey Votto (.361). Van hen kunnen we volgend seizoen logischerwijs een iets lager batting average verwachten. Aaron Hill had met een BABIP van .191 het ‘minste geluk’ en van hem mogen we volgend jaar meer verwachten.

HR/FB
HR/FB staat voor Homeruns per Fly Ball en meet dus hoeveel homeruns een slagman slaat per in de lucht geslagen bal. HR/FB wordt voor slagmensen gebruikt om te kijken of er een verschil in kracht is met het jaar ervoor. De gemiddelde HR/FB ratio van een echte power hitter ligt overigens rond de 15-20% van andere, minder krachtige slagmensen kan dit natuurlijk veel lager zijn. Als jij een speler op het oog hebt voor jouw fantasy baseball team, die normaal gesproken rond de 40 homeruns slaat, maar het seizoen er voor maar 25 homeruns sloeg, kun je via zijn HR/FB ratio vaststellen of zijn kracht is afgenomen. Als zijn ratio lager ligt dan de afgelopen jaren mag je ervan uitgaan dat zijn kracht inderdaad is afgenomen. Ligt de ratio op gelijke hoogte dan is hij minder fly balls gaan slaan. Dat kan een gevolg zijn van een aanpassing in zijn swing, waardoor hij bijvoorbeeld meer line drives is gaan slaan. Als hij meer grondballen is gaan slaan (zie GB/FB ratio) dan is het een slecht teken en zou ik hem niet nemen in de fantasy draft.

Voor pitchers is er ook een HR/FB ratio. Voor hen is die natuurlijk een stuk negatiever. Een pitcher met een hoge HR/FB ratio zal niet erg gewild zijn. Om minder homeruns tegen te krijgen moet hij proberen meer grondballen tegen te krijgen (lage pitches) of proberen zijn HR/FB ratio omlaag te krijgen. De gemiddelde HR/FB ratio voor pitchers in de Majors ligt rond de 16%. James Shields van Tampa Bay had de hoogste ratio in 2010 met 13.8%, Josh Johnson had met 4.2% de laagste. Het gemiddelde ligt op 16% omdat er genoeg pitchers zijn met een hogere ratio dan 13.8%, maar zij gooiden niet genoeg innings om meegenomen te worden met de league leaders. Om opgenomen te worden in deze lijst moet een pitcher in een jaar minimaal net zo veel innings gegooid hebben als zijn team wedstrijden heeft gespeeld: 162.

Volgende week weer nieuwe Sabermetrics in deel 3.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

2 Responses to Sabermetrics part 2

  1. Kevin M. says:

    Leuk stuk Seb!

  2. Pingback: Dutch action report: Jurrjens wins final start before All-Star Game « All Bases Covered

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: