30 teams in 30 days: Philadelphia Phillies


In dit deel van de serie de torenhoge favoriet voor de titel in de NL East en misschien wel de World Series: de Philadelphia Phillies. De Phils hebben sinds 2003 elk jaar een winning record en hebben sinds 2007 elk seizoen de playoffs bereikt.

2010: More of the same
Het hoogtepunt van de afgelopen jaren was voor de Phillies natuurlijk het winnen van de World Series in 2008. Een jaar later stonden zij opnieuw in de Fall Classic, maar verloren ze van de Yankees. Vorig seizoen ging alles in het regular season van een leien dakje. Vlak voor het seizoen haalden de Phils superster Roy Halladay via een trade waarin Cliff Lee vertrok naar de Seattle Mariners. Halladay verving Lee als ace van een pitching staff met daarin ook Cole Hamels. Het seizoen verliep voor de Phillies goed, ze eindigden in 2010 met een record van 97-65 en wonnen daarmee de NL East. In de playoffs versloegen ze in de Division Series de Reds, onder meer dankzij een no-hitter van Roy Halladay in Game 1. Ze verloren later in de Championship Series van de latere World Series winnaars de Giants.

De Phillies scoorden 772 runs (2e in de NL), sloegen .260 en kregen 560 keer vier wijd (vierde in de NL). De kracht van de Phillies lag vooral in de pitching. Met Halladay, Hamels en Blanton en later ook Roy Oswalt, die in een trade overkwam van de Astros, in de rotation eindigden de Phillies met een team ERA van 3.68 en geen van hun starters had een losing record. Het aantal strikeouts viel mee (1183), maar ze gooiden het minst vier wijd van alle teams in het ‘senior circuit’ (416).

De beste spelers bij de Phillies waren dit jaar Roy Halladay, Roy Oswalt en Jayson Werth. Halladay won de Cy Young Award, gooide een perfect game op 29 mei tegen de Florida Marlins. Hij ging 21-10 met een ERA van 2.44 en 219 strikeouts in een league leading 250.2 innings. Bovendien gooide hij als gezegd een no-hitter in Game 1 van de NLDS, zijn eerste playoff wedstrijd ooit. Roy Oswalt ging, nadat hij overkwam van de Astros, 7-1 met een ERA van 1.74. Jayson Werth was league leader in doubles met 46, had een average van .296. Hij sloeg 27 homeruns en had 85 RBIs. Werth eindigde als achtste in de NL MVP voting.

Raul Ibanez viel van alle spelers als enige echt tegen. Zijn slaggemiddelde was nog vergelijkbaar met dat van 2009 (.275 in 2010 en .272 in 2009), maar hij sloeg dit jaar slechts 16 homeruns in vergelijking met 34 in 2009 en pakte slechts 83 RBIs waar dat er in 2009 nog 93 waren.


2011: Topfavoriet voor de titel
‘Pitching is de name of the game’ is een bekende honkbalspreuk. Op het moment dat Cliff Lee een vijfjarig contract tekende bij de Phillies, werden zij gebombardeerd tot topfavoriet voor de titel. Met een staff vol met aces moeten zij in staat worden geacht in elk geval erg ver te komen. Op papier is de starting rotation met Halladay, Lee, Hamels, Oswalt en Blanton een van de beste ooit. Dit jaar moet blijken of het ook zover zal komen. In de bullpen verandert weinig. Closer Brad Lidge blijft, net als zijn setup man Ryan Madson. J.C. Romero verlengde zijn contract en keert ook in 2011 weer terug in een bullpen waarvan ook Cubanen Jose Contreras en Danys Baez deel uitmaken.

In de line up is het verlies van Jayson Werth (Washington Nationals) een aderlating, maar de Phillies hebben er vertrouwen in dat top prospect Domonic Brown het gat dat Werth achterlaat op kan vullen. Brown sloeg in 2010 .346 in Triple-A en lijkt klaar voor het grote werk. Hij zal in het vormt een outfield met vaste waarden Shane Victorino en Raul Ibanez, van wie wordt gehoopt dat hij zijn niveau van 2009 weer kan bereiken.

Het infield ziet er in 2010 precies hetzelfde uit als in 2009. Op papier een van de beste infields in de Majors: 1B Ryan Howard, 2B Chase Utley, SS Jimmy Rollins en 3B Placido Polanco. Het is voor de Phillies te hopen dat vooral hun middle infielders het komende seizoen iets minder blessuregevoelig blijken te zijn. Zij misten beide veel wedstrijden in 2010 en zijn moeilijk te vervangen. Carlos Ruiz completeert het infield als catcher. De volledige depth chart van de Phillies vind je hier.

Op papier zien de Phillies er heel erg sterk uit voor 2011. Ze worden al bestempeld als de grootste kandidaat voor de titel en volgens sommigen kan het niet meer misgaan. Toch moeten ze hopen dat er niet veel spelers geblesseerd raken en moeten ze het nog laten zien op het veld. De Phillies hebben de afgelopen jaren veel prospects weggetrade en zijn volledig in ‘win now mode’. De kans bestaat dat, om geld vrij te maken op de payroll, Joe Blanton nog getrade zal worden. Top pitching prospect Kyle Kendrick zal dan een nieuwe kans krijgen om definitief door te breken. Wat verwacht jij in 2011 van de Phillies? Laat het weten via de poll? Woensdag volgen de Washington Nationals.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: