Big trade sends Garza to the Cubs


De geruchten werden de laatste dagen steeds sterker, maar nu is het zover: de Tampa Bay Rays stuurden in een trade Matt Garza naar de Cubs. In de trade veranderen in totaal acht spelers van team, van wie Garza het kopstuk is.

Verschillende insteek
Zoals je vaak ziet bij trades hebben beide teams een compleet verschillende insteek. De Cubs willen dit jaar winnen en halen daarom een sterke pitcher in Garza en de Rays – die het al jaren moeten doen met een hele kleine payroll – halen met deze trade goede en goedkope talenten binnen. De complete trade ziet er zo uit: De Rays sturen Matt Garza (SP), Fernando Perez (OF) en Zachary Rosscup (SP) naar de Cubs in ruil voor Chris Archer (SP), Hak-Ju Lee (SS), Robinson Chirinos (C), Brandon Guyer (OF) en Sam Fuld (OF).

Matt Garza is zonder twijfel de grootste naam in deze trade. Garza startte zijn loopbaan bij de Minnesota Twins, voor wie hij in 2006 debuteerde. De trade naar de Cubs is niet zijn eerste. De Twins stuurden hem in 2007 naar de Rays in een ruil waarbij ook Delmon Young en Jason Bartlett betrokken waren. Garza heeft een career record van 42-44 met een ERA van 3.97. 2010 was het beste jaar uit zijn loopbaan tot nu toe, hij ging 15-10 met een ERA van 3.91 en gooide voor het tweede seizoen op rij meer dan 200 innings. Zijn beste wedstrijd kwam op 26 juli toen hij tegen de Detroit Tigers een no-hitter gooide. Het was de eerste no-no in de historie van de Rays en de vijfde in de MLB in 2010. Garza komt bij de Cubs in een rotation terecht met daarin Carlos Zambrano, Ryan Dempster , Randy Wells en Carlos Silva of Tom Gorzellany. De Cubs konden een extra starter goed gebruiken in de sterke NL Central waar vier teams nu erg sterke rotations hebben. Cardinals: Wainwright, Carpenter, Westbrook, Garcia en Lohse. Reds: Volquez, Leake, Arroyo, Wood en Cueto. Brewers: Greinke, Gallardo, Marcum, Wolf en Narveson. Het wordt duidelijk opnieuw een zwaar jaar voor de Pirates die de volgende rotation hebben: Maholm, McDonald, Correia, Ohlendorf en een starter uit de groep van McCutchen, Burres, Lincoln, Olsen en Karstens.

Hieronder zie je een filmpje van de laatste twee nullen uit de no-hitter van Garza, gefilmd vanuit het juichende publiek:

Prospects
Naast Garza ontvangen de Cubs twee prospects van de Rays. De eerste, Fernando Perez, is een snelle outfielder, die maar niet door wil breken. Hij heeft al een aantal kansen op het hoogste niveau gehad, maar kan aan slag absoluut nog geen potten breken (.234 AVG.). Vorig jaar speelde hij voornamelijk op Triple-A niveau en ook daar kon hij niet overtuigen: .223. Hij kan als vierde of vijfde outfielder bij de Cubs nog wel een rol spelen dit seizoen vanwege zijn snelheid. De pitcher die de Cubs in de deal ontvingen, Zachary Rosscup, is een low-level prospect en de kans dat hij de Majors haalt lijkt erg klein.

De Rays kregen vier talenten van de Cubs en dit zijn niet de minste talenten. Chris Archer was het beste pitching talent van de Cubs en stond derde op de lijst van ‘best prospects’. De rechtshandige werper kwam uit in Single-A en Double-A en ging daar gecombineerd 15-3 met een ERA van 2.34. Hij zal bij de Rays in de minors beginnen, maar zou bij blessures de stap naar de Majors al kunnen maken. Korte stop Hak-Ju Lee was het vierde prospect in de Cubs organisatie, maar omdat Starlin Castro het zo goed doet in de Majors, konden de Cubs hem missen. Hij zou in de toekomst de startende korte stop voor de Rays kunnen worden. De korte stop is zowel aanvallend als verdedigend erg sterk en zou volgens Rotoworld.com wel eens de beste speler in deze deal kunnen worden. Brandon Guyer stond ook in de top 10 van beste talenten van de Cubs (achtste). De 25-jarige outfielder had een sterk jaar in Double-A vorig seizoen met een slaggemiddelde van .344. Hij zal het seizoen starten in Triple-A. Catcher Robinson Chirinos was de beste catcher in het farm system van de Cubs en stond 15e overall tussen alle prospects. Chirinos sloeg vorig jaar gecombineerd tussen Double-A en Triple-A .326 met 18 homeruns en 62 RBIs. Hij maakt een kans als DH volgend seizoen bij de Rays. Verliest hij deze strijd in Spring Training, dan wordt hij waarschijnlijk catcher in Triple-A.
Naast deze talenten ontvingen de Rays Sam Fuld. De outfielder speelde vorig jaar in Triple-A en wordt dit jaar hooguit de vijfde outfielder bij de Rays.

De Cubs lijken op korte termijn de ‘winnaar’ van deze trade, maar gaven wel een groot deel van hun top prospects op en vooral Archer en Lee lijken in de toekomst veel te kunnen betekenen voor de Rays. In Tampa Bay kan rookie Jeremy Hellickson dit jaar al het gat opvullen dat Garza achter laat, waardoor zij op lange termijn wel eens de winnaar van deze trade zouden kunnen worden.

Een leuke link op de luie zondagmiddag:
Matt Murton pakt Japanse record van hits in een seizoen af van Ichiro

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

One Response to Big trade sends Garza to the Cubs

  1. Pingback: 30 teams in 30 days: Chicago Cubs « All Bases Covered

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: