Sabermetrics part 1


Jarenlang gebruikten we de gangbare stats als wins, homeruns, hits en RBIs om de kwaliteiten van spelers te bepalen. De laatste jaren is een nieuwe soort stats in opkomst: de Sabermetrics. Het woord Sabermetrics is afgeleid van de afkorting SABR, die staat voor Society of American Baseball Research. In verschillende delen, zal ik deze stats behandelen. Vandaag WAR, UZR en FIP.

Objectief
Via de sabermetrics proberen de ‘sabermetricians’ op een objectieve wijze de kwaliteiten van een speler te bepalen. Zij vinden gangbare statistieken als batting average niet genoeg de specifieke kwaliteiten van de spelers naar boven brengen. De waarde van een speler kan volgens hen beter gemeten worden aan zijn vermogen om zijn team te helpen punten te scoren. Punten scoren (en zorgen dat de tegenstander zo min mogelijk scoort) is immers het belangrijkste onderdeel van honkbal. Zij vinden OBP (On Base Percentage) daarom een betere stat, maar gebruiken het liefst hun eigen stats: runs created en win shares. Sommige sabermetric statistieken worden al steeds vaker gebruikt tussen de ‘ouderwetse’ stats. Voorbeelden hiervan zijn OPS (On Base plus Slugging) en WHIP (Walks Plus Hits per Inning Pitched) voor de pitchers.

Hieronder volgt een toelichting bij de eerste drie sabermetrics. In de komende weken zullen hier steeds meer stats volgen. Tijdens het seizoen ga ik aan de hand van deze stats laten zien hoe bepaalde spelers presteren. In het begin zal ik daarbij steeds verwijzen naar deze pagina voor de uitleg van de stats.

WAR
Een van de meest gebruikte sabermetrics is WAR (Wins Above Replacement). Dit is de beste stat om te meten hoe waardevol een speler voor zijn team is. WAR meet namelijk hoeveel wins een bepaalde speler pakt voor zijn team in vergelijking met zijn directe vervanger (van de bank of uit de minors). Het is dus de optimale stat om de MVP te bepalen, de V staat immers voor valuable en niet per se voor beste. De speler met het hoogste WAR is voor zijn team het meest waardevol geweest. Met andere woorden, zonder hem zou het team waarschijnlijk niet zo hoog zijn geëindigd. Baseball Reference en Fangraphs zijn twee sites die de sabermetric stats bijhouden. Volgens Baseball Reference is een speler van MVP kaliber als hij een WAR heeft van 8 of hoger, boven de 5 is ‘All-Star quality’, tussen 2 en 5 is een MLB starter, tussen 0 en 2 is een bankspeler en 0 is het niveau van de ‘replacement player’.
Ik zal jullie niet vermoeien met de exacte formule van WAR – dat is hogere wiskunde -, maar bij het berekenen van WAR worden de aanvallende en verdedigende kwaliteiten van de betreffende speler meegenomen en de speler die hem zou vervangen meegewogen. Bovendien weegt de veldpositie van de speler mee, omdat volgens de sabermetricians sommige posities nu eenmaal moeilijker te bespelen zijn dan anderen. Catchers krijgen meer punten dan de rest, eerste honkmannen en DH’s krijgen de minste punten.

Evan Longoria was volgens Baseball Reference de speler met het hoogste WAR in 2010 met 7.7. Hij eindigde daarmee boven Shin-Soo Choo van de Indians (7.3) en Albert Pujols (7.2). De MVP in de National League was Joey Votto met een WAR van 6.2 in de American League werd Josh Hamilton, maar die eindigde ‘slechts’ als zesde met 6.0.

UZR
Waar WAR de totale waarde van een speler meet, doet UZR dat voor de defensieve waarde van de speler. UZR (Ultimate Zone Rating) is ook het defensieve onderdeel van WAR. Deze stat geeft een ‘run value’ aan de verdedigende kwaliteiten van de speler. Met andere woorden: UZR meet hoeveel punten de speler met zijn defense voorkomt. Bij de berekening van UZR wordt rekening gehouden met de armen van de outfielders, het aantal double plays dat de infielders draaien, het aantal fouten dat spelers maken en de range van de spelers (komt een speler bij veel ballen of kan hij nergens bij?). Voor al deze criteria zijn formules gemaakt, waarmee je kunt omrekenen hoeveel punten zij voorkomen hebben met hun defense. Als je deze cijfers bij elkaar optelt kom je op het UZR. Brett Gardner, linksvelder van de Yankees, had dit jaar het hoogste UZR met 22.3 voor Jay Bruce en Carl Crawford. Van deze drie won alleen Crawford een Gold Glove.

FIP
FIP staat voor Fielding Independent Pitching en is het onderdeel waarop pitchers worden beoordeeld binnen WAR. FIP heeft dezelfde vorm als ERA (x.xx). Sabermetricians vinden dat ERA niet op een juiste manier de kwaliteit van de pitcher weergeeft omdat het een stat is die ook afhankelijk (dependable) is van de kwaliteiten van de fielders die hij achter zich heeft. Een pitcher heeft geen invloed meer op een bal wanneer die richting een fielder gaat en het zou niet eerlijk zijn om hem daarvoor te straffen of te belonen. FIP is onafhankelijk van fielding omdat de ballen die in het veld terecht komen (dus niet homeruns) niet meetellen bij de beoordeling van de pitcher. Hij wordt alleen afgerekend op stats waarop hij direct invloed heeft: walks, K’s en homeruns. Opzettelijk vier wijd (IBB) wordt de pitcher door de coach opgelegd en telt dus ook niet mee. De formule waarmee FIP berekend wordt, ziet er zo uit: FIP = ((13*HR)+(3*(BB+HBP-IBB))-(2*K))/IP+constant. De constant wordt gebruikt om het FIP op ERA schaal (x.xx) te krijgen. De constant is het league average ERA – het league average FIP. Josh Johnson had van alle pitchers in de MLB vorig jaar het laagste FIP met 2.41 en eindigde daarmee voor Cliff Lee, Francisco Liriano en beide Cy Young Award winnaars Halladay en Hernandez.

FIP wordt overigens ook veel gebruikt (in relatie tot ERA) om te voorspellen hoe een pitcher het volgend seizoen zal doen. Als zijn FIP veel lager is dan zijn ERA, mag je verwachten dat hij het jaar erop een beter jaar zal hebben. Zijn ERA was dit jaar hoger, omdat hij ongelukkig was: meer ballen vielen voor hits dan normaal gesproken. Als zijn ERA daarentegen veel lager is dan zijn FIP, mag je verwachten dat hij dat jaar erg veel geluk heeft gehad en het jaar erop een minder goed jaar zal hebben. Over het algemeen geldt dit voor de meeste ERA leaders. Het jaar erop zal hun ERA behoorlijk stijgen.

Dit was deel 1 over Sabermetrics, volgende week deel 2 met daarin onder andere runs created, BABIB en HR/FB.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

3 Responses to Sabermetrics part 1

  1. T #13 says:

    Leuk stukje!

  2. Pingback: Sabermetrics part 2 « All Bases Covered

  3. Pingback: Sabermetrics part 5 « All Bases Covered

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: