What to expect in January?


Halverwege februari moeten de pitchers en de catchers van alle MLB teams zich melden. Tot die tijd zal er nog veel gebeuren: woensdag worden de ‘Hall of Fame inductees’ van 2011 bekend gemaakt, er zijn nog veel free agents en er zijn nog teams die via trades een gat in hun rotatie, bullpen of line-up op willen vullen.

Free agents
De kans lijkt groot dat Brandon Webb (Rangers), Derrek Lee (Orioles) en Hideki Okajima (Red Sox) van de markt af zijn. Hun nieuwe contracten kunnen nu elk moment officieel afgerond worden. Dat betekent niet dat er geen goede spelers meer via free agency verkrijgbaar zijn. Al eerder behandelde ik per positie de beste free agents. Daar zijn er inmiddels al een paar tussenuit gevallen, maar er zijn nog genoeg goede spelers zonder club. De beste slagman is zonder meer Adrian Beltre, die voor de Red Sox vorig jaar een geweldig seizoen had. De derde honkman lijkt zijn plek te vinden in de AL West, waarin hij al eerder uitkwam voor de Seattle Mariners. Zoals het er nu naar uitziet kan hij kiezen tussen de Angels, de Rangers en de Athletics. De Angels hebben hem het hardste nodig, want zij hebben nog geen derde honkman voor volgend seizoen. Zij hebben echter wel onlangs hun bod van 70 miljoen voor 5 jaar teruggetrokken. Toch lijkt de kans groot dat hij alsnog daar zal tekenen.

Een andere free agent die we in de gaten gaan houden is Carl Pavano. Hij lijkt te zullen gaan kiezen tussen de Nationals en de Twins. Voor de Twins had hij vorig jaar een erg sterk seizoen en de Nationals proberen een team samen te stellen waarmee zij het de Phillies dit jaar al moeilijk kunnen maken in de NL East. Zij waren ook in de race voor Brandon Webb en lijken erg graag een veteraan aan hun rotatie toe te willen voegen, waarin fenomeen Stephen Strasburg voor een groot deel zal ontbreken dit seizoen vanwege een blessure aan zijn gooiarm.

Dan is er nog de markt voor relief pitchers. Topcloser Rafael Soriano is nog beschikbaar en lijkt net als Beltre een match met de Angels. De Angels hebben geld en ze zijn eigenlijk een van de weinige teams die nog een closer nodig hebben. Zijn oude team, de Rays, kunnen ook nog wel een closer gebruiken, maar lijken niet genoeg geld te hebben. Zij krijgen bovendien een draft pick van de Angels als Soriano daar tekent, met draft picks weten de Rays zich meestal wel raad. Andere goede relievers op de markt zijn Brian Fuentes (werd o.a. gelinkt aan de Red Sox en Yankees), Grant Balfour (werd ook al gelinkt aan de Yankees, maar is Type A speler en kost dus een draft pick), Jon Rauch en Tim Byrdak. De beste slagman die nog beschikbaar is, is Adam Laroche. Ook hij werd al meerdere keren genoemd als mogelijk doelwit voor de Washington Nationals. Bovendien zijn spelers als Manny Ramirez, Jim Thome, Vladimir Guerrero, Johnny Damon en natuurlijk Andruw Jones nog ‘on the market’.


Trades
Niet alle teams hebben het geld om een free agent aan te trekken of zien free agents die hun gaten kunnen vullen. Een andere optie is dan om een speler aan te trekken in een trade met een ander team. De Yankees zijn hiervan een voorbeeld, zij hebben uiteraard wel het geld om een speler aan te trekken, maar zien naast Andy Pettitte niet een direct versterking voor hun starting rotation tussen de free agents. Als Andy Pettitte beslist om de stoppen met honkbal (die kans lijkt nu redelijk groot) dan zullen de Yankees waarschijnlijk via een trade een goede pitcher proberen aan te trekken. Het is niet heel waarschijnlijk dat zij – in een jaar waarin eeuwige rivaal Boston zich enorm versterkte – met de volgende rotatie het seizoen in gaan: C.C. Sabathia, Phil Hughes, A.J. Burnett, Ivan Nova (rookie) en Sergio Mitre. Dan moeten ze dus op zoek naar een team die mogelijk een goede, maar dure speler wil ruilen tegen een aantal goede talenten. De Cleveland Indians worden op dit moment genoemd als ‘sellers’. Het team boekt al een paar jaar geen enkel succes meer en zit aan een aantal spelers vast met te grote contracten. Spelers die worden genoemd als mogelijke ruilmiddelen zijn Grady Sizemore, Fausto Carmona (als SP voor de Yankees interessant), Travis Hafner, Chris Perez en Rafael Perez.

Ik verwacht in de komende weken erg veel transactions en hou jullie via de ‘Recent transactions’ uiteraard op de hoogte!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: