Dutchmen in the MLB part 6: Gregory Halman


Het laatste deel in de serie gaat over de jongste Nederlander die doorbrak in de Major League. Gregory Halman, geboren in Haarlem, maakte dit jaar op 23-jarige leeftijd zijn debuut voor de Seattle Mariners.

Hoofdklasse MVP
Al sinds de pupillen gold Halman als het grootste talent van zijn generatie, hij stak er met kop en schouders bovenuit in Nederland. Dat bleek eens te meer toen hij op 17-jarige leeftijd al MVP werd in de Nederlandse hoofdklasse. Als speler van Kinheim, waarvoor hij een jaar eerder al zijn debuut maakte in de hoofdklasse, sloeg hij .358 met 54 hits, 4 homeruns en 41 binnengeslagen punten. Bovendien sloeg hij op 15 mei 2004 voor de ‘cycle’ tegen Sparta/Feyenoord, dit houdt in dat hij in een wedstrijd een single, een double, een triple en een homerun sloeg. Na dit fantastische seizoen tekende Halman een contract bij de Seattle Mariners.

Minors
Na twee redelijke seizoenen, liet Halman in zijn derde seizoen voor het eerst zijn echte potentie zien. In 62 wedstrijden voor de Everett AquaSox sloeg hij 16 homeruns met een slaggemiddelde van .307. In dit jaar speelde hij voor het Nederlands team mee op zowel het EK als het WK. Zijn sterke 2007 volgde Halman op met een nog sterker 2008. Hij begon het seizoen in High-A en werd halverwege opgeroepen naar het Double-A team de West Tenn Diamond Jaxx. Over het hele seizoen sloeg hij 29 homeruns (meeste homeruns van alle spelers in farm system van de Mariners) en stal hij 31 honken. Hij werd na het seizoen benoemd tot beste speler van de Mariners in de Minors.

World Baseball Classic
Voor aanvang van het seizoen maakte Halman deel uit van de selectie van het Nederlands team dat deelnam aan de World Baseball Classic. Hij startte een aantal wedstrijden in center field, maar speelde geen grote rol tijdens het toernooi. In het seizoen dat op het WBC volgde sloeg de Haarlemmer 25 homeruns in Double-A, waarmee hij gedeelde League Leader was. Toch waren de kenners bezorgd. Halman’s slaggemiddelde was laag en hij kreeg te vaak drie slag (183 keer – meeste van iedereen in de Minor Leagues). De kenners roemde hem om zijn ‘raw talent’, maar waren van mening dat hij moest werken aan zijn ‘patience’. Hij mocht niet meer zo vaak drie slag krijgen en moest vaker vier wijd krijgen. Iets wat hem in 2010 lukte. Hij speelde dit seizoen op Triple-A niveau en liet zien dat hij nog steeds over erg veel kracht beschikt door 33 homeruns te slaan en zijn slugging percentage was ongeveer 300 punten hoger dan zijn slaggemiddelde.

Major League
Nadat zijn team het kampioenschap pakte in de play-offs werd Halman in september opgeroepen naar de hoofdmacht. Op 24 september maakt hij zijn officiële debuut. Hij stond tussen spelers die hij eerder dit seizoen en het seizoen ervoor, tijdens Spring Training, al had ontmoet. In een interview met ESPN Northwest vertelde hij hoe leuk het was om de echte sterren te ontmoeten. Vooral hoe geweldig het was om uit eten te gaan met zijn jeugdheld Ken Griffey Jr. Drie dagen nadat hij zijn debuut had gemaakt sloeg Halman zijn eerste hit, een RBI-double. Uiteindelijk kwam hij in 2010 tot 9 wedstrijden, waarin hij 4 honkslagen sloeg in 29 slagbeurten (.138).

Doorbraak
De verwachting is dat hij het seizoen in 2011 in de Triple-A zal starten. Als hij daar zijn strikeouts omlaag kan krijgen en zijn power vast kan houden, mogen we hem snel weer in de Major League verwachten. Op dit moment heeft hij in Seattle outfielders Franklin Gutierrez, Milton Bradley, Michael Saunders en natuurlijk Ichiro Suzuki voor zich. Dit jaar hadden de Mariners erg veel moeite met het scoren van punten. Als er in eigen gelederen een speler is die veel power heeft en veel punten binnen slaat, zullen zij snel geneigd zijn hem op te roepen. Laten we hopen dat Halman zich door kan ontwikkelen en zijn gezicht snel weer op Major League niveau kan laten zien!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: