Dutchmen in the MLB part 5: Kenley Jansen


Het voorlaatste deel uit de serie gaat over een speler die dit seizoen zijn debuut maakte in de Major League, Kenley Jansen. Net als Rick van den Hurk was Jansen catcher toen hij een contract tekende.

World Baseball Classic
Op 17-jarige leeftijd tekende Jansen een contract bij de Los Angeles Dodgers. Zijn eerste jaren in de minor league was hij een catcher. Hij stond vooral bekend om zijn defensieve kwaliteiten en werkte zijn weg rustig omhoog door het farm system van de Dodgers. In 2008 speelde hij op Single-A niveau voor de Great Lakes Loons en sloeg hij .227 met 9 homeruns in 79 wedstrijden. Begin 2009 werd hij door toenmalige bondscoach Rod Delmonico geselecteerd voor het Nederlands team, dat in maart zou gaan deelnemen aan de World Baseball Classic. Sidney de Jong kwam net terug van een blessure en uiteindelijk werd Kenley Jansen tijdens het toernooi de startende catcher van het Nederlands team. Een toernooi dat mede dankzij Kenley Jansen zo mooi verliep voor het Nederlandse honkbal. Zijn belangrijkste actie kwam al in de eerste wedstrijd, toen hij in de negende inning met een uit de snelle Dominicaan Willy Taveras uitgooide toen die het derde honk probeerde te stelen. Omdat deze actie in het filmpje zit en omdat het gewoon zo’n mooie wedstrijd was, heb ik het filmpje met de hoogtepunten hieronder geplaatst.

Pitcher
Vanwege zijn sterke arm besloten de Dodgers tijdens het seizoen 2009 om eens te kijken hoe Jansen het als relief pitcher zou doen. Na veel hard trainen en werken aan zijn mechanics, gooide Jansen in 2009 uiteindelijk 11 2/3 innings. Zijn ERA was hoog (4.63), maar dat kwam ook omdat hij 11 keer vier wijd gooide, iets dat volgens de organisatie toe te schrijven was aan zijn onervarenheid. Wat veel hoop gaf, waren de 19 strikeouts die Jansen gooide. Na afloop van het seizoen werd hij door de Dodgers naar de Arizona Fall League gestuurd om meer ervaring op te doen als pitcher. Zijn harde werk wierp zijn vruchten af, want hij werd door de Dodgers toegevoegd aan het 40-man roster. Na een sterke maand april in de Single-A, werd hij in mei opgeroepen naar het Double-A team van de Dodgers. Daar deed hij het zo goed (4-0 met een ERA van 1.67 en 50 strikeouts in 27 innings) dat hij werd geselecteerd voor de Southern League All-Star Game.

Major League
Vlak daarna, op 23 juli 2010, wordt Jansen opgeroepen naar de Los Angeles Dodgers, waarvoor hij een dag later zijn debuut maakt in een wedstrijd tegen de New York Mets. Hij gooide in een perfect inning en maakte van de drie slagmensen er twee uit met drie slag. De volgende dag werd hij door manager Joe Torre ingezet als closer en pakt hij zijn eerste Major League save. Hij liet dus een goede eerste indruk achter en bleef de rest van het seizoen in de Major League. Uiteindelijk kwam hij uit in 25 wedstrijden voor de Dodgers waarin hij in 27 innings tot een ERA van 0.67 (!) kwam, 1 wedstrijd won, 41 strikeouts gooide en 4 saves pakte. Als pitcher in de National League kwam zijn verleden als slagman ook nog twee keer goed van pas. Zijn eerste keer aan slag kreeg Jansen vier wijd en in zijn eerste netto slagbeurt sloeg Jansen zijn eerste hit. Hij zou hierna niet meer aan slag komen, waardoor hij het seizoen eindigde met een slaggemiddelde van 1.000.

2011
Jansen heeft het afgelopen seizoen bewezen klaar te zijn voor de Major League. Er is dan ook geen enkele twijfel of hij volgend jaar deel uit zal maken van de bullpen van de Dodgers. Men verwacht veel van hem in LA (waar Don Mattingly de scepter overneemt van Joe Torre in 2011) en hij zal samen met Hong-Chih Kuo voornamelijk uitkomen in de 7e en/of 8e inning om als setup man voor closer Jonathan Broxton te fungeren. Zijn statistieken zullen naar verwachting niet opnieuw zo ontzettend goed zijn, maar hij heeft de kwaliteiten om een van de betere relievers in de Major League te worden. Belangrijk voor Jansen zal volgend jaar zijn dat hij fit blijft en slag gooit, dan zou het wel eens een heel mooi jaar voor de reliever van het Nederlands team kunnen worden.

Morgen het laatste deel uit de serie over Haarlemmer Gregory Halman.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: