Dutchmen in the MLB part 4: Jair Jurrjens


Na een kort uitstapje naar een andere in Nederland geboren speler, gaan we nu verder met de spelers met een Nederlands paspoort in de MLB. Deel 4 in deze serie gaat over Jair Jurrjens, starting pitcher van de Atlanta Braves.

Minor league
In 2003 tekende de toen 17-jarige Antilliaan een contract bij de Detroit Tigers. Hij snelde door het ‘farm system’ van de Tigers. Na sterke jaren in de Single-A werd Jurrjens in 2006 opgeroepen naar de Erie SeaWolves (Double-A). Voor het seizoen 2006 kwam Jurrjens overigens uit voor het Nederlands Team tijdens de World Baseball Classic. In ongeveer een jaar tijd zette hij zulke goede prestaties neer voor de SeaWolves dat hij op 15 augustus 2007 werd toegevoegd aan het roster van de Detroit Tigers. Hij maakte meteen die dag zijn debuut als startende pitcher in een wedstrijd tegen de Cleveland Indians. Hij gooide 7 innings en kreeg 4 verdiende punten tegen, helaas voor Jurrjens verloren de Tigers de wedstrijd. Met zijn debuut werd hij de eerste op Curaçao geboren starting pitcher in de Major League. Calvin Maduro en Sidney Ponson kwamen al eerder als startende werper uit in de Major League, maar zij komen van Aruba. In zijn tweede start, opnieuw tegen de Indians, pakte Jurrjens zijn eerste win dankzij 6 2/3 sterke innings waarin hij slechts een honkslag tegen kreeg.

Atlanta Braves
Uiteindelijk kwam Jurrjens in 2007 tot zeven starts waarvan hij er drie wist te winnen en alleen de eerste verloor. Hij maakte in deze 7 starts zoveel indruk dat hij in een trade tussen de Tigers en de Braves werd betrokken. Edgar Renteria, korte stop voor de Braves in 2007, werd naar de Tigers gestuurd en Jurrjens en Gorkys Hernandez gingen naar de Braves. Voor de Braves kende hij in 2008 een goed jaar. Hij won 13 wedstrijden, verloor er slechts 10 en eindigde met een ERA van 3.68. Met deze stats eindigde hij als derde in de verkiezing van NL Rookie of the Year achter Geovany Soto en Joey Votto.

Definitieve doorbraak
2009 was het jaar van de definitieve doorbraak voor Jurrjens. Hij voerde de ranglijst voor het meeste aantal gestarte wedstrijden als startende werper met 34. Hij won 14 wedstrijden, verloor er 10 en viel vooral op door zijn lage ERA (2.60). 2010 was helaas een teleurstellend seizoen voor Jurrjens. Hij was niet erg effectief en had veel last van blessures. Uiteindelijk leidde dit tot een 7-6 record met een ERA van 4.64 in slechts 116.1 innings. Op zich zijn dit geen hele slechte statistieken, maar van Jurrjens werd iets meer verwacht.

Herstel
Het komende seizoen zal voor Jurrjens in teken staan van een herstel ten opzichte van het seizoen 2010. Er zijn geen spannende geruchten over mogelijke trades en hij heeft in het verleden bewezen dat hij in de rotatie van de Braves thuis hoort. Hierover bestaat ook geen twijfel en Jurrjens zal waarschijnlijk samen met Derek Lowe, Tim Hudson, Tommy Hunter en Mike Minor de rotatie vormen. Er is een aantal bekende organisaties dat elk jaar statistieken voor het komende seizoen projecteert. Bill James heeft vaak hele secure projections en verwacht dat Jurrjens volgend jaar weer een beter seizoen tegemoet gaat. James projecteert dat Jurrjens 10-9 zal gaan met een ERA van 3.82 in 172 innings. Deze voorspellingen komen natuurlijk zelden precies uit, maar als de pitcher met een Nederlands paspoort fit blijft, moeten deze statistieken binnen bereik liggen in 2011.

Morgen volgt deel 5 in de serie over een andere pitcher: Kenley Jansen.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: