Bert Blyleven


Bert Blyleven is zonder meer de meest succesvolle in Nederland geboren honkballer ooit in de MLB. In zijn carrière als pitcher won hij 287 wedstrijden, hij gooide 242 complete games, 60 shutouts en 3701 strikeouts. Dat plaatst hem tussen de All Time Pitching Leaders op respectievelijk de 27e, 90e, 9e en 5e plaats. De jongeren onder ons kennen hem wellicht alleen van zijn rol als pitching coach van het Nederlands team tijdens de World Baseball Classic in 2009.

Dominant
In zijn 22-jarige carriere kwam hij uit voor de Minnesota Twins, de Texas Rangers, de Cleveland Indians, de Pittsburgh Pirates, nog een keer de Twins en de toenmalige California Angels. Blyleven was gedurende die hele periode een van de meest dominante pitchers in de Majors. Hij heeft na 22 seizoenen een bescheiden ERA van 3.70 en zette dus ruim 3700 slagmensen met drie slag aan de kant. Zijn beste jaar was 1973 toen hij voor de Twins een 20-17 ging met een ERA 2.52 en 258 strikeouts in 325(!) innings. Even ter verduidelijking: de laatste pitcher met meer dan 300 innings in een seizoen was Carlton Fisk voor de Phillies in 1980. Fisk werd in 2000 toegelaten tot de Hall of Fame.

Hall of Fame
Ondanks al deze stats is Bert Blyleven nog steeds niet toegelaten tot de Hall of Fame. Om te voorkomen dat zomaar iedereen in de Hall of Fame kan komen, is er een bepaalde procedure opgezet. Alleen leden van de Baseball Writers Association of America (BBWAA) die al 10 jaar over honkbal schrijven mogen hun stem uitbrengen om zo te zorgen dat iemand in de Hall of Fame komt. Om in aanmerking te komen voor de stem van een van deze schrijvers moet een speler al minimaal 5 jaar niet meer actief zijn als speler, moet hij minimaal 10 seizoenen in de MLB gespeeld hebben en mag niet door de MLB als onkiesbaar worden gesteld (zoals Pete Rose en ‘Shoeless’ Joe Jackson). Een speler komt op de ‘ballot’ als hij door minimaal twee uit een speciale commissie van zes schrijvers (die elke drie jaar wordt veranderd) wordt gekozen en kan daar maximaal 15 jaar op blijven staan. Schrijvers mogen maximaal 10 stemmen per jaar uitbrengen. Een speler verdwijnt van de ballot als hij van minder dan 5% van de schrijvers een positieve stem krijgt of als hij na 15 jaar niet genoeg stemmen heeft gekregen om tot de Hall of Fame toegelaten te worden. Als een speler na de stemming van een bepaald jaar van 75% of meer van alle schrijvers een positieve stem krijgt, wordt hij toegelaten tot de Hall of Fame.

74,2%
Dat is veel informatie, maar voor Blyleven is alleen 75% van belang. Al 13 jaar staat hij op de ballot en elk jaar krijgt hij iets meer stemmen. Vorig jaar ontving hij van 74,2% van alle schrijvers een stem, hij kwam slechts 4 stemmen tekort. Dit jaar lijkt de kans daarom groot dat hij het bij zijn voorlaatste mogelijkheid eindelijk zal halen. Over het algemeen werd het bereiken van de magische grens van 300 wins als maatstaf gebruikt om in Cooperstown toegelaten te worden. Misschien dat de verkiezing van Felix Hernandez tot Cy Young Award winnaar dit jaar (door dezelfde schrijvers) een goed voorteken was voor Blyleven. Hernandez pakte immers maar 13 wins, maar werd vooral verkozen vanwege zijn lage ERA en zijn hoge aantal strikeouts en innings pitched.
Blyleven zelf heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij erg graag in de Hall of Fame wil komen, hij sprak zelfs enkele keren zijn onbegrip uit over het feit dat het zo lang duurt. Laten we hopen dat hij het dit jaar wel haalt! Het zou leuk zijn om een speler met een Nederlands tintje in de Hall of Fame te zien. Een trip naar Cooperstown is sowieso al een aanrader voor de echte honkbalfans, maar zou dit dan des te meer worden!

De komende weken zal ik jullie op de hoogte houden van de stemming van dit jaar en zal ik ook andere spelers op de ballot behandelen.

Overigens is Bert Blyleven al jaren commentator bij wedstrijden van de Minnesota Twins. Hij ging een keer voor Amerikaanse begrippen fors in de fout door flink te schelden tijdens een live uitzending. De beelden zie je hier:

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: