Dutchmen in the MLB part 3: Rick van den Hurk


Deel 3 in de serie gaat over de zevende in Nederland geboren speler die het tot de Majors schopte, Rick van den Hurk. Je mag reageren op de post als je de eerste zes en de achtste weet te noemen!

Catcher
Op zestienjarige leeftijd werd van den Hurk door de Florida Marlins gecontracteerd als getalenteerde catcher. Hij speelde op die leeftijd voor de Oosterhout Twins, waar zijn vader coach was, en werd gescout door Chicho Jesurun. In Amerika werd hij vanwege zijn lengte en zijn sterke arm omgevormd tot pitcher. Dat ging niet altijd zonder tegenslagen en in 2005 werd hij zelfs aan zijn arm geopereerd. Hij keerder echter sterker dan ooit terug en maakte op 10 april 2007 in een wedstrijd tegen de Milwaukee Brewers zijn debuut in de Major League. Door de regen moest hij na 4 2/3 inning de heuvel verlaten, hij kreeg daarin 1 verdiend punt tegen en gooide 5 strikeouts. Op 24 april werd ‘The Incredible Hurk’ teruggezet naar Double-A.

Up and down
Het was het begin van een periode van veel gejojo tussen de Major League en de minors. Op 5 juni mocht van den Hurk de tweede wedstrijd van een doubleheader tegen de Braves gooien. Na 6 innings had hij nog geen honkslag opgegeven, maar in de 7e inning sloeg Yunel Escobar een tweehonkslag. De Braves kwamen uiteindelijk niet tot scoren en VdH pakte zijn eerste win. Op de 16e juni werd hij echter al weer naar de minors gestuurd. Daar werd hij gekozen als starter van de All-Star Futures Game, de All-Star Game voor de beste minor leaguers. Hij mocht deze wedstrijd starten en pakte de win voor de International All-Stars.

Historie
Op 27 juli 2007 ging van den Hurk de Major League geschiedenis in als de pitcher tegen wie Barry Bonds zijn 754ste homerun sloeg. Hank Aaron was op dat moment nog All Time Leader met 755, maar dat record zou snel daarna verbroken worden door Bonds. Uiteindelijk kwam van den Hurk in 18 wedstrijden in actie voor de Marlins, waarvan hij er 17 startte. Hij sloot het seizoen af met een hoog ERA (6.83), maar maakte vooral indruk door 85 strikeouts te gooien in 81.2 innings. In 2008 speelde de ‘Holland Hammer’ mede dankzij blessures slechts 14 keer en het ging niet goed (ERA van 7.71). Het volgende seizoen was het beste seizoen tot nu toe voor van den Hurk. Rick gooide weliswaar minder innings dan in 2007, maar hij won meer wedstrijden dan dat hij verloor (3-2 record) en eindigde met een ERA van 4.30. Daarnaast kwam hij voor het seizoen natuurlijk voor Nederland uit tijdens de World Baseball Classic, die voor het Nederlands team zo mooi verliepen.

Trade
Nadat hij in 2010 slechts 1.1 inning voor de Marlins gegooid had, werd hij naar de Baltimore Orioles gestuurd in ruil voor Will Ohman. Hij begon bij Baltimore in Triple-A bij de Norfolk Tides. Op 22 augustus werd hij opgeroepen naar de hoofdmacht, waar inmiddels Buck Showalter de scepter zwaaide. Hij kwam van de 7 wedstrijden die hij voor de Orioles gooide 6 keer in actie als reliever. Zijn laatste wedstrijd van het seizoen mocht hij starten tegen de sterke slagploeg van de Toronto Blue Jays. In vier innings kreeg hij drie verdiende punten tegen en gooide hij vijf keer drie slag. Hij werd opgezadeld met de loss.


2011
Het is nog onduidelijk wat voor rol er in 2011 is weggelegd voor van den Hurk bij de Orioles. De kans is klein dat hij als starter aan de rotation wordt toegevoegd, want de Orioles hebben met Jeremy Guthrie, Brian Matusz, Jake Arrieta, Brad Bergesen en Chris Tillman een sterke jonge groep starters in huis. Ook in Triple-A lopen nog een paar talentvolle starters rond, de kans lijkt daarom groter dat van den Hurk het seizoen in de bullpen start. Toch zal ook dat lastig worden: de Orioles hebben het contract van closer Uehara met een jaar verlengd, hebben rechtshandige reliever Jeremy Accardo voor een jaar aan zich gebonden en zijn nog in de markt voor een andere righty, Kevin Gregg. Het lijkt erop dat het weer een jaar wordt waarin VdH op en neer zal gaan tussen de Minors en de Majors. Het is voor hem erg belangrijk om zichzelf in de kijker te spelen als hij daartoe weer de kans krijgt om zo het label van ‘Quadruple-A player’ (een speler die een beetje tussen Triple-A en de Majors in zit) van zich af te gooien. Als de Orioles Kevin Gregg aan zich weten te binden, is de kans erg groot dat van den Hurk het seizoen begint in Norfolk. Als dit niet gebeurt, bestaat de kans dat hij zich gewoon in Baltimore mag melden. Laten wij in elk geval hopen dat we hem nog vaak in de Major League terug zullen zien! Ik houd jullie op de hoogte..

Deel vier in deze serie gaat over startende werper van de Atlanta Braves: Jair Jurrjens.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

One Response to Dutchmen in the MLB part 3: Rick van den Hurk

  1. Mika says:

    leuk stukje! Hopen dat Rick het goed doet tijdens spring training om een plaatsje te krijgen in de majors.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: