Dutchmen in the MLB part 2: Roger Bernadina (UPDATE: 20 dec)


Het tweede deel in de serie over de Nederlandse spelers in de Major League gaat over een speler die ook nog in de Nederlandse hoofdklasse uitkwam: Roger Bernadina.

UPDATE 20 december 17.13u: De Washington Nationals hebben inmiddels Rick Ankiel (OF) voor een jaar aan zich gebonden. Volgens Bill Ladson van MLB.com zal hij met Bernadina de strijd aangaan om de positie in het linksveld.

Hoofdklasse
Rogearvin Argelo Bernadina, net als Andruw Jones geboren op Curaçao, honkbalde in zijn jeugd voor ADO in Den Haag. Hij debuteerde in 2000 op zestienjarige leeftijd in de hoofdklasse voor Sparta/Feyenoord. Via de PlayBall Academy tekende hij drie jaar later een contract bij de toenmalige Montreal Expos, waar op dat moment ook Vince Rooi en Danny Rombley voor uitkwamen. Terwijl hij in Amerika zijn weg omhoog werkte, kwam hij in 2006 nog voor DOOR Neptunus uit in de play-offs van de hoofdklasse. In 2007 debuteerde Bernadina tijdens het EK in Barcelona voor het Nederlands team, mede dankzij een sterk toernooi van hem pakte Nederland daar de Europese titel. Voor zijn prestaties op dit toernooi won hij de Guus van der Heijden Memorial Trophy voor de beste international onder de 23 jaar.


‘Road to the Show’
Bernadina werkte zich tussen 2001 en 2008 door het ‘farm system’ van de Montreal Expos (tegenwoordig de Washington Nationals). Zijn harde werk werd op 29 juni 2008 beloond. Op die dag mocht hij zijn debuut in de Major League maken als leadoff hitter en midvelder in een wedstrijd tegen de Baltimore Orioles. Hij sloeg meteen zijn eerste honkslag en scoorde ook zijn eerste punt. Hij kwam in het seizoen van 2008 uiteindelijk uit in 26 wedstrijden en sloeg daarin 16 honkslagen met een slaggemiddelde van .211

Tegenslag
Het volgende seizoen begon ‘The Shark’  (hij verwierf deze bijnaam vanwege zijn verdedigende kwaliteiten in het outfield: “He hunts down baseballs in the outfield) in de minors, maar hij werd al snel opgeroepen. Op 18 april, in zijn derde wedstrijd van het seizoen, sloeg het noodlot toe. Hij maakte in deze wedstrijd een geweldige vangbal, maar brak daarbij zijn enkel. Hij zou de rest van het seizoen niet meer in actie komen.

Definitieve doorbraak
In het begin van het afgelopen seizoen werd Bernadina nog even teruggestuurd naar de minor league, maar nadat hij op 28 april weer werd opgeroepen voor de hoofdmacht is hij hier niet meer weggeweest. Het seizoen 2010 betekende de definitieve doorbraak voor Bernadina. Hij kwam uit in 134 van de 162 wedstrijden en sloeg daarin 102 honkslagen (.246 avg.). Op 12 mei sloeg Bernadina zijn eerste homerun in de ‘Big Leagues’ tegen de New York Mets, hij sloeg in dezelfde wedstrijd gelijk zijn tweede. Bekijk zijn homeruns hier en hier. Uiteindelijk kwam hij uit op 11 homeruns en sloeg hij 47 punten binnen.

2011
Het is nog onzeker of Bernadina volgend seizoen, ondanks zijn sterke seizoen in 2010, weer kan rekenen op een basisplaats. De Nationals hebben met Jayson Werth een hele sterke concurrent voor de Nederlander binnengehaald. Een voordeel voor Bernadina is dat linksvelder Josh Willingham in een trade naar de Oakland Athletics werd gestuurd. De Nationals hebben op dit moment de volgende outfielders in de selectie opgenomen: Jayson Werth, Nyjer Morgan, Michael Morse en Bernadina. General Manager Mike Rizzo gaf eerder aan dat Bernadina de strijd met Morgan aan mag gaan voor de centerfield positie. Manager Jim Riggleman gaf echter in een interview aan dat hij eraan denkt om Werth tegen lefties in het midveld te zetten. Dat zou betekenen dat Bernadina vooral tegen rechtshandige werpers aan spelen toe zal komen. Zijn voordeel is wel dat hij op elke positie in het outfield goed uit de voeten kan.

Tenslotte bestaat nog de kans dat Bernadina als ruilmiddel wordt gebruikt in een trade van de Nationals, die nog een goede pitcher aan hun rotation willen toevoegen. Ik acht de kans echter klein dat dit zal gebeuren en verwacht dat Bernadina in Washington opnieuw veel aan spelen toe zal komen.

Het is in deze komkommertijd in het Amerikaanse honkbal een aanrader om hier eens alle highlights uit de nog jonge carrière van de Nederlander te bekijken. Ik garandeer je veel kijkplezier!

Morgen deel 3 uit deze serie met Rick van den Hurk.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

One Response to Dutchmen in the MLB part 2: Roger Bernadina (UPDATE: 20 dec)

  1. Pingback: 30 teams in 30 days: Washington Nationals « All Bases Covered

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: