Dutchmen in the MLB part 1: Andruw Jones


In deze serie zal ik in verschillende posts de situatie van de Nederlandse spelers, die vorig jaar in de Major League uitkwamen, onder de loep nemen. Het eerste deel gaat over de grootste naam uit het lijstje Nederlandse spelers: Andruw Jones.

Superstar
Op 15 augustus 1996 debuteerde Jones, geboren op Curaçao, in de Major League. Op 19-jarige leeftijd sloeg hij in zijn eerste wedstrijd voor de Atlanta Braves zijn eerste honkslag. Later dat seizoen maakt hij indruk door in zijn eerste twee slagbeurten in de World Series tegen de Yankees een homerun te slaan. Hij werd daarmee de jongste speler ooit met een homerun in de World Series. In de jaren die daarop volgden groeide Jones uit tot een van de beste spelers in de MLB. Tussen 1998 en 2007 won hij 10 Gold Gloves, was hij vijf keer All-Star en werd hij een keer tweede in de MVP-stemming. Dat was in 2005 toen hij 51 homeruns en 128 punten over de plaat sloeg. Na 2007 ging het bergafwaarts met de carrière van Jones. Hij tekende nog wel een groot contract bij de Los Angeles Dodgers, maar kon daar – mede dankzij blessures – niet overtuigen. Jones stelde zo erg teleur bij de Dodgers (.158 avg en slechts 3 homeruns) dat hij in januari 2009 gereleased werd.

Weg omhoog ingeslagen
Kort daarna werd hij getekend door de Texas Rangers, die er vertrouwen in hadden dat hij samen met hitting coach Rudy Jaramillo aan zijn swing kon gaan werken en weer de slagman zou worden die hij ooit was. Andruw kende een redelijk jaar in 2009: zijn slaggemiddelde bleef laag (.214), maar zijn power keerde terug. In 85 wedstrijden sloeg Jones 17 homeruns, dit zorgde ervoor dat de Chicago White Sox hem een contract aanboden voor 2010. Voor de ‘Southsiders’ kwam Jones uit in 107 wedstrijden als outfielder en als DH. Zijn slaggemiddelde kroop weer iets omhoog (.230) en in minder slagbeurten dan het seizoen ervoor kwam hij nu tot 19 homeruns.

En nu?
Jones wordt niet meer gezien als superstar, maar is nog altijd een zeer nuttige speler voor teams die op zoek zijn naar een sterke rechtshandige outfielder. Onlangs gaf Jones, die volgens Sportweek lange tijd de bestbetaalde Nederlandse sporter was, aan dat hij nog wel vijf jaar door wil spelen. Hij is natuurlijk ook pas 33 en zou nog wel even mee moeten kunnen. Nu is de vraag: welk team biedt hem een contract aan? De kans is klein dat Jones een starting job krijgt. Ik verwacht dat er wel teams zijn die in hem een goede optie zien als ‘fourth outfielder’, een outfielder die erin komt als het team tegen een linkshandige pitcher speelt. Onder de teams die nog wel zo’n speler kunnen gebruiken zitten niet de minste teams: de Yankees zijn op zoek naar een vervanger voor Marcus Thames, iemand die voor power zorgt als de tegenstander een lefty op de heuvel heeft staan. De Red Sox hebben een overwegend linkshandige lineup, wellicht zijn zij nog op zoek naar een righty met power en de Phillies zijn op zoek naar een speler die tegen lefties de plek van supertalent Domonic Brown over kan nemen. Het enige team waarvan voorlopig bekend is dat zij interesse hebben getoond in Andruw Jones is Colorado. Bij de Rockies zou hij in een outfield mix komen met Carlos Gonzalez, Dexter Fowler, Seth Smith en Ryan Spillborghs.

Voorlopig is het nog een vraagteken waar Jones terecht komt. Over het algemeen zijn de part time spelers als laatste aan de beurt bij het uitgeven van contracten. Ik houd jullie op de hoogte!

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: