Best remaining free agents part 3: Pitchers


Het laatste deel van de serie over de overgevleven free agents gaat over de pitchers. Eerder behandelde ik de infielders en de outfielders en DH’s. Bij de pitchers behandel ik de beste rechtshandige en linkshandige starters en relievers en de beste closer. Een extra categorie maak ik voor pitchers die vorig jaar dankzij blessures niet of nauwelijks in actie zijn gekomen en dit seizoen terug proberen te komen op hun oude niveau.

Rechtshandige starter
Carl Pavano
Pavano was na Cliff Lee waarschijnlijk de beste pitcher zonder contract. Hij ging vorig jaar 17-11 met een ERA van 3.75 voor de Minnesota Twins, zeker in de American League een goede prestatie. Pavano is niet een pitcher die het moet hebben van strikeouts, hij kan beter worden getypeerd als een ‘work horse’. Hij is elk seizoen, mits niet geblesseerd, goed voor 200 innings en geeft zo de bullpen rust.
Pavano zit in een sterke onderhandelingspositie: hij is de beste free agent starter en er zijn veel teams die nog een gat in hun rotatie hebben. De Yankees zijn daarvan een goed voorbeeld. Normaal gesproken zou Pavano een goede optie voor de Yankees zijn, maar gezien hun gezamenlijke historie (Pavano tekende een duur contract en kwam in 3 seizoenen dankzij blessures slechts 23 keer in actie voor de Bombers) lijkt de kans erg klein dat de pitcher terugkeert bij de club uit New York. Ook de Rangers, het andere team dat Cliff Lee misliep, zouden een optie kunnen zijn. Zij vinden echter dat Pavano te hoge salariseisen stelt (naar verluidt is hij op zoek naar een driejarig contract ter waarde van 10-11 miljoen per seizoen).
De verwachting is dat Pavano terugkeert bij de Twins, maar ook de Nationals toonden al interesse.

Linkshandige starter
Andy Pettitte
Het is de laatste jaren steeds hetzelfde liedje met Andy Pettitte, na elk seizoen geeft hij aan te twijfelen of hij nog wel een jaartje door wil gaan. Uiteindelijk doet hij het toch en laat hij zien dat hij nog veel te goed is om te stoppen. Ook in 2010 kende hij, ondanks een blessure aan zijn lies, een sterk seizoen. Pettitte ging 11-3 met een ERA van 3.28, wat in de AL East een hele sterke prestatie is, omdat je het vaak op moet nemen tegen sterke slagploegen van de Rays, de Red Sox en de Blue Jays.
Deze winter blijft de beslissing van Pettitte lang uit, de drang om bij zijn familie te blijven lijkt elk jaar sterker te worden. De Yankees hebben hem echter, nu ze Cliff Lee niet hebben aangetrokken, nodig in 2011. Helemaal omdat de eeuwige rivaal, Boston, een lineup met overwegend linkshandige slagmensen hebben. Pettitte zou wel eens de sleutel kunnen worden in de strijd om de titel van de AL East. Ik verwacht dat de Yankees er alles aan zullen doen om Pettitte nog een jaar aan zich te binden. De laatste berichten waren al dat ze voorzichtig aan wat positiever werden over de kansen dat de veteraan zijn carrière met nog een jaar verlengt.

Rechtshandige reliever
Grant Balfour
Van de rechtshandige middle relievers en setup men is Grant Balfour degene met het beste ‘track record’. De Australiër was in 2008 een van de beste relievers in de Majors, maar 2009 was een minder jaar voor Balfour. Vorig seizoen kwam Balfour sterk terug met een ERA van 2.28 in 55 innings. Balfour is een Type A free agent en de Rays hebben hem arbitration aangeboden. Dit houdt in dat het team waarbij Balfour tekent een draft pick moet opgeven. Dit is iets wat teams niet graag doen en Balfour is bovendien op zoek naar een contract voor drie jaar en veel geld. Ik verwacht dat Balfour pas laat zal tekenen, omdat teams eerst andere, goedkopere, opties zullen zoeken. De kans lijkt mij groot dat hij uiteindelijk terugkeert bij de Rays, die niet te veel goede werpers uit de bullpen kwijt kunnen raken (closer Soriano is free agent en Randy Choate tekende een contract bij de Marlins). Zij zijn bovendien het enige team dat geen draft pick kwijt zal raken. Mochten teams als de Yankees, Orioles en de Dodgers geen andere goede opties vinden, dan bestaat de kans dat zij Balfour alsnog een contract aanbieden.
Andere goede opties als rechtshandige relievers zijn: Dan Wheeler, Takashi Saito en Jon Rauch.

Linkshandige reliever
Arthur Rhodes
De 40-jarige Rhodes had een seizoen dat zeer vergelijkbaar was met dat van Balfour. Hij kwam voor de Cincinnati Reds uit in 69 wedstrijden en kwam in 55 innings tot een ERA van 2.29. Rhodes is een echte lefty specialist, een linkshandige pitcher die wordt ingezet om de beste linkshandige slagmensen van de tegenpartij uit te schakelen. Rhodes lijkt, ondanks zijn leeftijd, in de vorm van zijn leven. Al drie seizoenen achter elkaar heeft hij een ERA van onder de 3.00 en gooit hij in minimaal 60 wedstrijden per seizoen. Net als Balfour is Rhodes een Type A free agent, maar de Reds boden hem geen arbitration aan. Rhodes kost zijn nieuwe team dan ook geen draft pick. De Reds willen de lefty graag terug hebben, maar willen niet te veel geld betalen. Ook bij de Mets, Red Sox en de Phillies staat hij op het lijstje. Ik denk dat hij uiteindelijk zal kiezen tussen de Reds en de Phillies.

Closer
Rafael Soriano
De closer van de Rays had in 2010 een geweldig seizoen. Hij was league leader in de American League in saves met 45 en had een ERA 1.76. De Type A free agent kreeg door de Rays arbitration aangeboden en kost een mogelijk nieuw team dus een draft pick. De algemene verwachting is dat hij uiteindelijk zal tekenen bij de Los Angeles Angels of Anaheim, ik sluit mij hierbij aan. De Angels zijn hun closer kwijt sinds zij Brian Fuentes naar de Twins stuurden halverwege vorig seizoen en hebben geld genoeg nu zij de strijd om Carl Crawford verloren hebben van de Red Sox.
Andere goede opties als closer: Brian Fuentes, Jon Rauch en Kevin Gregg. Ook all-time saves leader Trevor Hoffman is free agent. De vraag is of er nog een team is dat de 42e-jarige een contract aanbiedt als closer.

Comeback pitcher
Brandon Webb
Webb is sinds zijn rookie year (2003) een van de beste pitchers in de MLB. Zijn sterkste pitch is de sinker een bal die ervoor zorgt dat hij heel veel grondballen tegen krijgt, waardoor de kans op een honkslag kleiner wordt. In 2006 won hij de Cy Young Award in de National League, in de twee jaren die daarop volgden werd hij tweede in deze stemming. In april van 2009 raakte hij na vier innings ernstig geblesseerd aan zijn schouder en is sindsdien niet meer in actie gekomen. Het is de vraag hoe goed hij is na twee seizoenen aan de kant gestaan te hebben. Ik verwacht dat hij zeker een kans gaat krijgen van een team dat wil zien hoe hij hersteld is. Een scouting report meldde een aantal weken geleden dat zijn sinker nog maar 88-mph snel was. Het komt vaak voor dat de snelheid van een pitch na een operatie even naar beneden gaat, maar hij gaat niet bij iedereen meer omhoog. De Yankees, Reds en Brewers lijken daarom het risico voorlopig te groot te vinden om hem een contract aan te bieden. De Rangers, Nationals en Cubs lijken wel geïnteresseerd.
Andere pitchers die vorig jaar niet of nauwelijks gegooid hebben: Justin Duchscherer, Brad Penny, Jeff Francis en Pedro Martinez.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: