What’s next for the Yankees?


Het hele off-season was voor de New York Yankees gericht op het binnenhalen van Cliff Lee, de nummer 1 pitcher op de free-agent markt van dit jaar. Hij moest het gat opvullen dat er door het wegvallen van Javier Vazquez (Marlins), de mindere prestaties van A.J. Burnett en het misschien wel op handen zijnde pensioen van Andy Pettitte was ontstaan. Voor fans en pers was er eigenlijk geen ‘Plan B’, maar nu Cliff Lee naar de Phillies gaat, moet General Manager Brian Cashman het wel over een andere boeg gooien.

Veel mensen hadden verwacht dat de Yankees Lee konden lokken met een hoop geld, zoals ze dat eerder deden met Mark Teixeira, C.C. Sabathia en A.J. Burnett in 2008. Maar uiteindelijk bleek dat de Phillies weliswaar minder jaren boden, maar wel meer geld per jaar. Bovendien had Lee goede ervaringen in Philadelphia. Hij speelde voor de Phillies in 2009 in de World Series, waar hij de Yankees domineerde. De Yankees bleken over de gehele serie toch sterker te zijn en zij wonnen zo de Fall Classic.

‘Plan B’
Nadat Derek Jeter en Mariano Rivera een nieuw contract getekend hebben, ligt de focus voor de Yankees vooral op de starting pitching. Stap 1 is het resignen van Andy Pettitte (foto), die op dit moment nog twijfelt of hij een jaartje aan zijn nu al fantastische carrière wil vastplakken. Hij is een echte Yankee en de Yankees hebben hem nodig, nu meer dan ooit. De starting rotation ziet er na de ‘one-two punch’ van Sabathia en Phil Hughes een beetje shaky uit. A.J. Burnett heeft een erg wisselvallig jaar achter de rug en moet door de nieuwe pitching coach Larry Rothschild weer op het spoor gebracht worden.

Met het wegvallen van Lee als een optie en de onzekerheid rond Pettitte zijn Sergio Mitre en rookie Ivan Nova op papier de vierde en vijfde starter van de Yanks in 2011. Op de free-agent markt zijn niet veel steady opties meer als starting pitchers. Carl Pavano wordt beschouwd als de beste overgebleven optie, maar gezien zijn historie bij de Yankees lijkt de kans gering dat hij daar ooit zal terugkeren. Hij tekende ooit een groot contract bij de Yankees, maar kwam door blessures niet verder dan 27 wedstrijden in drie seizoenen.

Verder zijn er nog opties als Brandon Webb, Brad Penny, Chien-Ming Wang en Justin Duchscherer. Pitchers met veel talent die vorig seizoen dankzij blessures weinig in actie kwamen. Mijn verwachting is dat de Yankees Pettitte nog voor een jaar terughalen en een van de werpers uit bovenstaand lijstje zullen signen. Deze krijgt tijdens Spring Training de kans om met rookie Ivan Nova te strijden. Op het moment dat ik dit schrijf, lees ik op Twitter dat de Yankees Mark Prior, voormalig ace van de Cubs, een minor league deal hebben gegeven. Misschien dat hij een kans maakt op de plek van vijfde starter, hoewel hij al jaren niet meer de pitcher is, die hij vroeger was.

Via trades zijn misschien nog andere namen beschikbaar. Zack Greinke en Matt Garza zijn al genoemd, maar de Yankees willen niet te veel prospects opgeven voor een pitcher die nog maar een jaar onder contract staat. GM Brian Cashman liet in een verklaring al weten niet te willen haasten en alleen te zullen traden als de juiste deal tot stand komt.

‘Bullpen’
Omdat de starting rotation niet heel sterk zal zijn, zal de bullpen ook versterkt moeten worden. Met het geld dat uiteindelijk niet naar Cliff Lee ging, kunnen de Yanks misschien Kerry Wood terughalen. Wood was eind vorig seizoen na Mariano Rivera de beste pitcher in de bullpen van de Yankees, maar verdiende in zijn voorgaande contract 10 miljoen dollar per jaar. Een bedrag dat de Yankees bij het binnenhalen van Cliff Lee niet hadden kunnen betalen. Misschien dat ze hier nu toch aan toe moeten geven. Op het verlanglijstje van de roemruchte club uit New York staat bovendien een tweede lefty voor in de bullpen. Randy Choate wordt op dit moment in verband wordt gebracht met de Yankees. Hij was vorig seizoen succesvol voor de Rays.

‘Catcher’
Het laatste grote vraagteken bij de Yankees is de catcherpositie. Jorge Posada, de man halverwege de jaren negentig deze positie overnam van de huidige manager Joe Girardi, zal volgend jaar vooral gaan fungeren als DH. Top prospect Jesus Montero (foto) krijgt in de Spring Training de kans om zich als rookie te bewijzen en de catcherpositie over te nemen. Hij moet het dan opnemen tegen Francisco Cervelli en Russel Martin, die vandaag een contract tekende bij de Bronx Bombers.

Nog een aantal lege plekken dus en een hoop werk voor GM Cashman. Toch zullen de Yankees wel bovendrijven en maken zij ondanks de goede aanwinsten van eeuwige rivaal, de Boston Red Sox, een grote kans op het bereiken van de play offs.

Advertenties

Over sebvisser
Baseball player and bachelor in Sports Marketing. Trying to help Dutch baseball fans keep up with the news in Major League Baseball

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: